Ukraine vinder historisk Eurovision-sejr

Kalush Orchestra fra Ukraine vinder historisk Eurovisionsejr i Torino.
Foto: Corinne Cumming/EBU

Kalush Orcestra fik den største seer-opbakning nogensinde i Grand Prix-historien, og vandt en overvældende sejr i lørdagens Eurovisionfinale i italienske Torino. En finale, hvor også regnbue- og transflaget blev luftet.

Det var den ukrainske gruppe Kalush Orchestra med sangen ” Stefania”, der ikke overraskende løb med Eurovisionsejren efter alle stemmer var afgivet i Torino. Gruppen har nemlig været storfavoritter blandt fans, eksperter og bookmakere i månedsvis. Gruppen fik den største opbakning fra seerne og hentede hele 439 point. Ukraine fik tolv point fra hele 28 land ud af 39.  Også Danmark gav vores topkarakter til det krigshærgede land.

Det var ellers forholdsvis spændende efter juryerne havde afgivet deres stemmer. Her lå Storbritannien for første gang i mange år i spidsen tæt forfulgt af Sverige og Spanien. Da seerstemmerne så skulle uddeles var der ikke længere tvivl om udfaldet.

Luftede rengbue- og transflaget

Australske Sheldon Riley viftede kraftigt med regnbueflaget under indmarchen.
Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Der var også en del LGBT+ ting at glæde sig over. Under indmarchen havde Australiens Sheldon Riley nemlig taget et regnbueflag med.  Landet Down Under havde for andet år i træk sendt en åben LGBT+ kunstner til Eurovision. I år faldt lodet på Sheldon Riley. Han er en kendt person i Australien , hvor han har deltaget i både X-Factor og The Voice. Riley har siden 2018 været gift med sin partner Zachery Tomlinson. Sangen “ Not The Same” handler om Rileys skoletid. Her blev han udsat for massiv mobning for at være homoseksuel. Så sangen handler om at føle sig anderledes og blive ekskluderet. Til sidst rakte 125 point dog kun til en femtende plads.

Systur fra Island er ivrige fortalere for transrettigheder.
Foto: Corinne Cumming/EBU

Den islandske søstertrio Systur viftede atter med transflaget under indmarchen. Det skyldes at en af de tre søstre har et barn, der er sprunget ud som trans. De tre søstre er derfor ivrige fortalere for transrettigheder.

Danmark kvalificerede sig desværre ikke til finalen. Pigerne fra Reddi fik en skuffende trettende plads i første semifinale og var ikke i nærheden af at komme i finalen. Danmark fik kun 20 point af seerne og opnåede kun 55 point i det hele. Reddi manglede halvtreds point for at komme i finalen.

Meget mere om Eurovision og Grand Prix finder du her.

Læs også: Danske Reddi fik sparket i støvlelandet