KULTUR

Berlin farvet i regnbuens farver

Berlin Pride 2023.
Foto: Niels Christian Aahøj Bech

Hvert år i juni afholdes den store Pride fest i Berlin. Højdepunktet under festlighederne er Christopher Street Day (CSD) paraden, der farverigt og støjende går igennem byen. Paraden trækker tusindvis af turister og deltagere til, når der danses, synges og råbes igennem Berlins historiske gader.

Af John Brandt

Christopher Street Day er det samme som Pride, som den fejres i andre lande og går tilbage til begivenheder i juni 1969, hvor politibetjente i New York stormede Stone Wall Inn, en homoseksuel bar på Christopher Street i Greenwich. Det udløste store optøjer og markerede starten på modstanden mod politiet og statens hetz mod LGBT+ personer.

Dette års CSD i Berlin var nummer 45 i rækken. Der deltog ca. 75 lastbiler som var spredt ud i den store parade. Sammen med lastbilerne deltog et menneskehav af gående deltagere, som i festlig stemning gik de 7,4 km fra Fernsehturm til Brandenburger Tor i Berlin.

Forud for arrangementet havde arrangørerne meldt at de forventer 500.000 deltager i paraden, markant flere end sidste år, hvor der var 350.000 deltager.

Fejringen var ikke kun en fest, men også en demonstration med krav om, at arbejde for et åbent samfund og mod had og eksklusion.

Stor solidaritet for Ukraine

Der var tydeligt at se, at priden sympatiserer og udviser stor solidaritet for Ukraine og dets folk over Ruslands invasion. De blå og gule farver hang side om side med regnbueflaget.

En af grupperne der støtter og udviser solidaritet med Ukraine.
Foto: John Brandt

Berlins borgmester åbnede paraden

Berlins konservative borgmester Kai Wegner og Bärbel Bas, formanden for den tyske forbundsdag, åbnede paraden sammen og opfordrede folk til at bekæmpe diskrimination af LGBT+ personer.

“Vi skal sende et klart signal om et frit, mangfoldigt Tyskland. Vi har opnået meget, men vi har stadig meget at gøre,” sagde Bärbel Bas.

Berlins borgmester opfordrer til bedre rettigheder han lovede også en ændring af den tyske grundlov under sin åbningstale ved paraden for at inkludere seksuel identitet.

LGBTQ+ Sønderborg deltog i paraden. Her ses forperson Niels Christian Aahøj.
Foto: John Brandt

“Min stærke anbefaling til Berlins forbundsdag er: Vi skal ændre artikel 3 i grundloven. Seksuelle identiteter skal inkluderes i den” sagde Kai Wegner.

Under borgmesterens tale, var der en lille gruppe, som buede og slog på gryder. De var tydeligvis ikke fan af den konservative borgmester

Beskyttelse mod diskrimination

Tysklands forfatning har beskyttelse mod diskrimination på grund af køn, etnicitet, race, sprog og oprindelse, tro og religiøse eller politiske holdninger, men ikke specifikt seksuel orientering. LGBT+ miljøet har længe krævet, at artiklen skal ændres.

Det eneste parti i Forbundsdagen, der ikke støtter arrangementet, er det højreekstremistiske AfD. Forbundsdagsmedlemmet af AfD, Martin Reichardt, skriver på sin Twitter i anledning af rejsningen af regnbueflaget over Forbundsdagen, at det står for “seksualisering af børn”.

Ikke kun politik

Ud over de politiske krav er paraden kendt for sine fantasifulde kostumer, ekstravagante parykker, fetich-outfits, høje hæle og masser af nøgen hud.

Paraden blev afsluttet med en kæmpe koncert ved Brandenburger. Det var Tokio Hotel som var det store navn på scenen.

Koncertpladsen ved Brandenburger Tor efter Tokio Hotel.
Foto: John Brandt

Se også: Happy Gay Travel

Læs også: Læs det nye Out&About magasin