SAMFUND

Ugandas sundhedsminister gemmer sig bag kolonilov

Handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (nr to fra venstre, her fra en deltagelse i den københavnske Pride), er i disse dage i Afrika og landede fredag aften i Uganda. Lørdag har han mødt den ugandiske sundhedsminister, der forsikrede at ingen homoseksuelle ville blive diskrimineret fremover, når det gælder sundhedspleje for LGBT’ere.
Foto: Chris Christophersen/Royal Press Photo

Efter ankomsten til Uganda, har handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i dag afholdt et møde med den ugandiske sundhedminister.

Ekstra Bladet, der aldrig er bleg for at gå ind til benet, adspurgte den afrikanske minister om den nye antihomolov og han gemte sig umiddelbart bag en 65 år gammel kolonilov.

– Loven er kun en tilføjelse til en lov, der var der i forvejen, og blev indført af den koloniale administration for 65 år siden, udtalte den afkrikanske sundhedsminister til Ekstra Bladets journalist, Mads Fleckner.

I sig selv er det en “succés” at vores danske minister møder den ugandiske kollega. Inden afrejsen var det ihvertfald et succeskritereie i Mogens Jensens administration, så i såfald er turens mission fuldført. Mogens Jensen skal dog også møde delegationer fra pro-homoseksuelle grupper om menneskerettigheder for landet LGBT’ere. Udfordringen bliver så at holde et pres på disse homofobiske regeringer ikke bare i Afrika, men også Østeuropa, hvor homofobien, fra officielt hold, er spirende.

www.ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article2244479.ece

Ekstra Bladet spurgte også den ugandiske sundhedsminister, om han kunne forsikre, at ingen blev diskrimineret fremover, når det gælder sundhedspleje for LGBT’ere:

– Ingen vil blive nægtet mad eller sundhedsydelser eller diskrimineret på grund af deres seksuelle orientering, fortalte den ugandiske sundhedsminister Dr. Ruhakana Rugunda, til Ekstra Bladet.

Mogens Jensen har ikke tænkt sig at ankomme med et regnbueflag på skuldrerne, selvom han ikke er i tvivl om, at regeringen i Uganda allerede er klar over hvilken seksualitet den åbne danske minister har.
I radioprogrammet Reporterne på Radio24syv udtalte han i går følgende til radiojournalisten Karen Clement, da han var på vej fra Ghana til Uganda:

– Det er ikke sådan at Udenrigsministeriet har sendt en note til den ugandiske regering og sagt; nu har vi en minister der er homoseksuel. Men Uganda har en dygtig ambassadør i København, som jeg også har fået lejlighed til at snakke med og jeg er sikker på at han har informeret sin regering om at Danmark i sin regering også har en homoseksuel.

I følge Ekstra Bladet vil Mogens Jensen overveje det næste skrift såfremt loven føres ud i livet med fuld musik.

– Sundhedsministeren garanterede over for mig, at ingen uanset seksuel orientering i Uganda ikke vil blive diskrimineret med adgang til sundhedsydelser eller andre former for ydelser. Jeg håber selvfølgelig, at Uganda lytter, når en gammel ven som Danmark kommer på besøg og er bekymret over udviklingen på nogle områder, hvor Uganda jo ellers har opnået fine resultater med bekæmpelse af AIDS. Jeg frygter, at loven vil betyde en stigning i antallet af AIDS-ramte. sagde Mogens Jensen til Ekstra Bladet og pointerede, at selvom han ikke ville gøre et officielt nummer ud af hvilken seksualitet han har, så er han dog dén han er:

– Det er klart, at jeg kommer, som dén jeg er. Og jeg er homoseksuel.

Danmark giver hvert år i omkanten af 310 millioner kroner til Uganda i udviklingsbistand. Heraf har Mogens Jensens departement allerede kanaliseret 47 millioner af disse væk fra regeringsstyrede projekter.