ANMELDELSER

Trøffeljægerne fra Piemonte – albatrøflen

Filmen Trøffeljægerne fra Piemonte er utroligt nærværende.  Foto: Pressebillede

Film: En sjældent bevægende og øjenåbnende skildring af et fag, en livslang passion og profession. Disse mænd, som har viet deres liv til trøffeljagt og har undveget både ægteskaber og konventionelle roller i samfundet, giver et hudløst ærligt og nærværende bidrag til en verden, der er ved at forsvinde. Tristessen er slået an.

Du bliver i denne film introduceret til en verden dybt forbundet med en natur, som ikke lader sig tæmme. Videnskaben kan ikke dyrke trøfler, som har deres HELT eget liv. Generation efter generation har disse mænd lært håndværket og opdraget deres trøffelhunde, i øvrigt sin egen race i Italien. Dybt inde i Piemontes skove finder de den sjældne og ekstremt dyre albatrøffel.

Trøffelopkøbere vil gerne vriste findestederne ud af de gamle mænd, men det er en global ordning, at man holder sine findesteder hemmelige. Gennem generationer har disse mænds liv kun handlet om trøfler, men snart er det slut. Ingen unge gider at tage over, og nu truer klimaforandringerne trøflernes vækstbetingelser. Der er kamp om de sidste trøfler, for den rigtige trøffel kan være flere tusinde dollars værd, og verdensmarkedet boomer i øjeblikket for den hvide trøffel.

Og denne gruppe gamle mænd bliver de sidste. Ingen vil lære deres metier, og da trøflens sjældenhed medfører grådighed og kulturtab, giver en enkelt af mændene op – han som også skriver digte. Han fandt sig aldrig en kone. Han afviste alle ægteskabstilbud.

Personskildringerne kommer tæt på virkelige mennesker og livsskæbner. De er ægte mennesker og har levet ægte liv. Smukke portrætter. Trøffeljægerne fra Piemonte er meget mere end en dokumentarfilm.

TRØFFELJÆGERNE FRA PIEMONTE er en intens billedhistorie og portrætsamling, som er et langt memento mori. Det handler om livet og kærligheden til naturen, respekt for samme og det tætte forhold mellem menneske og hund. Det handler om det enkle, og meningsfulde liv i samklang med din historie, din jordbund, din egn, dit håndværk og din hund. Denne tradition er døende. Filmen er et ’must’ for både fritidssvampejægeren og den mere passionerede svampejæger. Hvor gemmer der sig en trøffel i den sorte skovbund?

Instruktion Gregory Kershaw og Michael Dweck / Dansk biografpremiere 4. november / Shortlistet til en Oscar for bedste dokumentarfilm i 2021.

Spilletider og billetter finder du her.

Læs også: Rufus Wainwright kommer til Danmark