Dansk HOMO-Historie

Trækkerdrenge på film, tv og i radio (1957)

Filmen ”Bundfald” fra 1957 handlede om de københavnske trækkerdrenge og havde bl.a. Preben Kaas og Ib Mossin i rollerne som trækkerdrenge.

Det var først og fremmest Politiinspektør Jens Jersild der fik medierne til at tage trækkerdrenge problemer op. Han mente at de unge mænd blev afsporet og lokket ud i en unaturlig og pervers seksualitet og at de unge blev arbejdssky og asociale og aldrig ville komme til at få et arbejde og derfor ville lægge samfundet til last. Medierne omfavnede teorien, og beskrev hvordan ungdommen blev forført af de homofile mænd.

I sidste halvdel af 1940erne, blæste der nye vinde over Danmark og mange, der i blandt Politiinspektør Jens Jersild, var bekymret for de unge, som nu havde fået en ny ungdomskultur i form af mælkebarer, danseballer og rock n’ roll musik, en kultur der i første omgang var knyttet til storbyen, hvor også en anden fare lurede, nemlig faren for at heteroseksuelle ugen mænd kunne blive homoseksuel ved forførelse.

Op igennem 1950’erne fulgte myndighederne de homoseksuelle med en stigende opmærksomhed og det udviklede sig til en decideret hetz, som blev anført af politimester Jens Jersild. Hans teori var, at unge mænd kunne blive forført til at blive homoseksuelle.

Han mente, at hvis man fjernede trækkerdrengene fra gaderne i København, så kunne politiet måske forhindre nogle unge heteroseksuelle i, at få smag for homoseksualitet. Han ønskede især af slå ned på den kriminelle del af homoseksualitet, der havde med prostitution at gøre, og som var accepteret bredt i homoseksuelle kredse.

Se også: Soldatertrækkerdrenge og homoseksualister

Film, TV og radio spillede med

Det var både medierne, retsvæsenet og politiet, der rettede deres opmærksomhed mod den mandlige prostitution, og især dagbladet Politiken fokuserede på problemet i en række artikler, og denne bevågenhed fik prostitutionen op på den offentlige dagsorden og det blev nu til et samfundsproblem, som skulle løses.

Artikler fra Politiken i slutningen af 1950erne og starten af 1960erne.

Filmen Bundfald

I 1957 fik filmen ”Bundfald” om københavnske trækkerdrenge så premiere. Politiinspektør Jens Jersild, Københavns Politi, var konsulent på filmen.

Udendørsscenerne til filmen blev optaget med stort besvær og under politibeskyttelse. De natlige optagelser, fandt sted i de gamle gader bag Frederiksholms Kanal, de begyndte ved 22-tiden og varede indtil kl. 3 om natten. Blandt de medvirkende aktører var bl.a. skuespillerne Preben Kaas og Ib Mossin.

Det var Falck der leverede slukningskøretøj når der skulle laves regnvejr, eller når gaderne skulle se våde og triste ud. Udrykningstjenesten fra Politigården stod for afspærringerne, så ingen kunne passere gaderne når optagelserne foregik.

Blandt de mange interesserede tilskuere var der også en gruppe af unge fyre, der kun var ude på at lave sjov i gaden og de gjorde deres bedste for at ødelægge optagelserne.

Du skal bare gøre som du plejer, Ib

De råbte, skreg – og kom med generende tilråb til skuespillerne – ikke mindst til de unge pigers helt, Ib Mossin, hvor de unge fyre råbte, du skal bare gøre som du plejer, Ib. Hvad dette hentydede til, kan man kun gisne om.

Filmen ”Bundfald” er også udkommet på VHS og DVD. Filmen er udgået af produktion, men kan af og til findes som brugt på dba.dk. Det er en historisk klassiker, som er værd at se, hvis man kan få fingrene i den.

Filmen tog udgangspunkt i de unges desperation i at der manglede 30.000 lærepladser i Danmark og unge fra provinsen strømmede til København i håbet om, at mulighederne var større her. Men de fleste endte som subsistensløse eller trækkerdrenge, eller de endte i kriminalitet.

I filmen følger man den unge Anton, spillet af Ib Mossin, som kommer til København fra Jylland. Han har heller ikke held med at finde arbejde, men på Rådhuspladsen møder han de to trækkerdrenge Kaj, spillet af Bent Christensen og Egon spillet af Preben Kaas. Kaj ser muligheder i Anton, der kan bruge sit pæne ydre til at kapre homoseksuelle, for her er der store penge at tjene.

En sørgelig men faktisk en ret aktuel historie på dette tidspunkt og som medierne fremmanede som et skrækbillede af hvad der sker, når unge mænd går fra familien og ud i byens liv.

Manden og drengen

Udover at biograferne viste filmen ”Bundfald” rundt om i landet i 1957, så sendte Danmarks Radio programmet “Manden og drengen” i 1959, det var et hørespil om trækkerdrengeproblemet i København. Medvirkende var igen politiinspektør Jens Jersild.

Udsendelsen “Manden og drengen”  fra 1959, kan høres her

I 1961 viste DR udsendelsen ”Drengen i porten”, som skulle advare unge drenge mod at indlade sig med homoseksuelle mænd. Niels-Jørgen Kaiser, daglig leder af Danmarks skole-TV-, børne- og ungdomsudsendelser, producerede udsendelsen.

Den Grimme Lov

Det var også i 1961 at Folketinget indførte den kontroversielle lov, som af medierne blev døbt ”Den Grimme Lov”. Loven var et forsøg fra den danske stats side, på at sætte en stopper for den mandlige prostitution, da loven kriminaliserede homoseksuel betalingssex, hvis den ene person var under 21 år. For heteroseksuelle parter var den seksuelle lavalder 18 år ved betalingssex.

Loven var kulminationen på den ophedede debat om mandlig prostitution, som allerede startede i sidste halvdel af 1940erne, med politiinspektør Jens Jersild i spidsen.

Trækkerdrengene væk fra gaderne

Men trods det ihærdige forsøg, så forsvandt trækkerdrengene først helt fra gaderne i København i slutningen af 1980erne, eller rettere blev de usynlige, for helt forsvundet er drengeprostitutionen aldrig, der er bare opstået en andre former for kontakt muligheder.

De senere år er et begreb som Toy Boy og Sugar Daddy blevet udbredt i homo-miljøet, her mødes voksne mænd og unge drenge/mænd på de digitale medier og aftaler forretningerne. Det kan være penge, gaver, rejser eller forkælelse, altså nutidens Trækkerdrenge, der bare er pakket lidt pænere ind.

 

Kilder: Ekstrabladet, Peter Edelberg og Zaurits-bureau