SAMFUND

Soldatertrækkerdrenge og homoseksualister

Prostitution var udbredt blandt de menige husarer i Garderhusarregimentet der tidligere holdt til på Østerbro i København. Husarerne på billedet har som enkeltpersoner intet med historien at gøre.
Foto: Brian Kjær Capkan

Podcastmediet Netudgaven udgiver en historisk podcast om Københavns homoseksuelle og de offentlige “skandaler” i begyndelsen af det 20. århundrede. I fortællingen på seks afsnit møder vi politiske beslutningstager, kulturikoner, puritanere, soldatertrækkerdrenge og ikke mindst “homoseksualister”.

En sommernat 1906 bliver to unge mænd spottet med et brækjern på vej ind i en baggård i Tordenskjoldsgade. Politiet bliver tilkaldt, men det viser sig, at de mistænkte ikke er indbrudstyve. Brækjernet er i virkeligheden en buket blomster, og de to mænd har gang i noget helt andet. Episoden i Tordenskjoldsgade er begyndelsen på podcast-serien Homoseksualisterne, men den er også katalysator for Danmarks første rigtige homo-forskrækkelse.

I løbet af seks afsnit fortæller Homoseksualisterne den relativt ukendte historie om, hvordan den moderne Københavnske homoseksuelle mand blev skubbet ud af skabet og stillet til skue for resten af samfundet. Det er fortællingen om højspændt politik, moralister, soldatertrækkerdrenge, knuste drømme, landflygtighed og undergang.

Homoseksualister

Historiker og vært på podcasten Anders Thorkilsen fortæller:

“Historien dukkede faktisk op ved et tilfælde. En dag sad jeg og gennemsøgte Rigsarkivets database i jagten på nogle mandskabsplaner. Her stødte jeg på en pakke dokumenter med titlen “Homoseksualister”. Jeg blev nysgerrig, så selvfølgelig bestilte jeg pakken hjem. Indholdet viste sig også at være enormt spændende, faktisk så meget, at jeg dansede en stille lille dans ind på læsesalen. Derefter begyndte det møjsommelige arbejde med at sætte kilderne sammen til en samlet fortælling. En fortælling, der udfordrer vores ofte stereotype forestilling af fortiden. En fortælling spækket med menneskeligt drama”.

Håber på mere fra arkiverne

Podcasten udgives i et samarbejde mellem LGBT Danmark og mediet Netudgaven.

“Ofte ser vi desværre, at LGBT+personers liv og levevilkår ikke behandles i mainstream historieskrivning, og derfor er vi glade for, at vi sammen med Netudgaven kan være med til at prioritere den del af Danmarks og Københavns historie”, fortæller Peder Holk Svendsen, forperson i LGBT Danmark og fortsætter:

”Synlighed er en afgørende ting for os i vores kamp for lige rettigheder. Vi håber, derfor at denne podcast kan inspirere flere historikere til at genbesøge arkiverne rundt omkring med øje for LGBT+personers levevilkår.”

Spændende og velfortalt

Historikeren Anders Thorkilsen er selv vært på podcasten. I første afsnit der allerede er tilgængelig, fortæller han om fundet af arkivmaterialet. Han sætter også rammerne for skandalen, og giver et indblik i datidens samfundsforhold. Fortællingen krydres med oplæsning af nedrige og homofobiske farverige citater fra Ekstra Bladets omtale af den omsiggribende skandale. -Og Ekstra Bladet anno 1906 var ikke læsestof for sarte sjæle.

Podcasten ”Homoseksualisterne” kan findes på Itunes og Podtail.

Anders Thorkilsen har tidligere skrevet om emnet i artiklen “For gud, konge og tissemænd” 2014 i Information.