KULTUR

To Russia With Love Denmark

To Russia With Love Denmark fortsætter protesterne mod de russiske homo- bi- og transfobiskelove.

Vi skal mødes med Marianne Jelved

Kulturminister Marianne Jelved rejser til Sochi i næste uge for at deltage ved Vinter OL. I den anledning forærer aktivist-netværket, To Russia With Love Denmark, Ministeren en blød gave i form af et specielt designet sjal ved vores møde med Ministeren torsdag d. 6. februar.

”Vi ønsker at klæde Kulturministeren varmt på, når hun i Rusland får chance for at vise, at vi i Danmark bekymrer os om krænkelserne af menneskerettigheder og forfølgelsen af LGBT-personer i Rusland.

Derfor forærer vi hende et sjal. Sjalet har pels på den ene side og regnbuefarver på den anden. Sjalet kan varme hende på tilskuerbænken og samtidig sende en hilsen om solidaritet til de russiske homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede”, siger To Russia With Love Denmark.

Der er brug for at give håb

Siden To Russia With Love Denmark arrangerede Danmarkshistoriens største demonstration for LGBT-rettigheder under Copenhagen Pride i august 2013, har kampagnen rejst et væld af protester mod de homofobiske love i Rusland. Politikere og kendte danskere har vist deres solidaritet og kræver svar fra de russiske magthavere. Repræsentanter for det danske Europaråds-udvalg er på vej til Rusland for at diskutere anti-LGBT-lovene med det russiske parlament, Dumaen.

Russerne har svaret igen med solidaritetshilsner og takkebreve, for vurderingen er, at det nytter at protestere, selvom de russiske myndigheder under Vinter-OL i Sotji er mere optagede af deres OL-image end af at overholde menneskerettighederne.

Den russiske viceambassadør, Alexey Rogov, sagde i forbindelse med sommerens store underskriftsindsamling, i samarbejde med Amnesty International, at ”det gør indtryk på Putin og regeringen, at der er protester så mange steder, og at der bliver afleveret 50,000 underskrifter i dag.”

Angrebene på LGBT-personer fortsætter

Den russiske LGBT-aktivist, Vladimir Ipatov fra Skt Petersborg, siger om den danske kampagne: ”Det motiverer og inspirerer os til at blive ved. Det er vigtigt at fortsætte, for det kan blive værre igen efter OL. Et Parlamentsmedlem har allerede foreslået, at homoseksuelle skal have frataget retten til at være forældre. Og repræsentanter for den ortodokse kirke taler om igen at forbyde homoseksualitet helt.”

På Facebook-sidenTo Russia with Love Denmark er der dagligt nye historier om overfald på LGBT-personer, retssager mod aktivister og historier om undertrykkelse af russernes rettigheder.

”Det sidste, vi har hørt fra Rusland, er endnu et eksempel på, hvordan loven om ”propaganda for utraditionelle forhold” er et direkte angreb på LGBT-kampens nervecenter,” siger To Russia with Love Denmark.

Det handler om en sag, hvor stifteren af Deti-404 (en internetgruppe for unge LGBT’ere på V-Kontakte, det største sociale medie i Rusland) står anklaget for at sprede homo-propaganda. Hun skal for retten indenfor den næste måned og vi risikerer, at myndighederne vil lukke gruppen. Sagen er særlig slem, fordi mange unge homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner i Rusland måske mister den eneste mulighed, de har for at tale åbent om deres problemer med andre ligesindede.”

 

Læs også: Bliver 300 aktivister anholdt på Københavns Rådhus