KULTUR

Tema: Hvad er transkønnethed?

Der findes flere flag som symboliserer transkønnethed. Det mest brugte er det såkaldte Transgender Pride Flag. Det blev designet af transkvinden Monia Helms i 1999, og første gang brugt ved Phoenix Pride i Arizona i 2000. Den lyseblå farver symboliser drenge, og den lyserøde piger. Den hvide farver repræsenterer interkønnede.

Transkønnethed. Hvad er det? I en artikelserie ser vi nærmere på forskellige seksualiteter og kønsdefinitioner. Vi har bedt sexolog Bjorn Dotzauer give et fagligt bud.

Artikelserien er skrevet med udgangspunkt i Bjorn Dotzauers speciale i mænds seksualitet. Da artikelserien skal favne bredt, kan indholdet i nogle tilfælde måske virke generaliserende for den enkelte.

Hvad vil det sige at være transkønnet?

Det er vigtigt at understrege, at man ikke må forveksle transkønnethed med en seksualitet. For det er det absolut ikke.

Mange transkønnede møder ofte den misforståelse, når de skal gøre rede for, hvem de er, ligesom de nogle gange bliver kaldt transseksuelle.

Transkønnede føler sig ofte fanget i den forkerte krop, i en form for ingenmandsland når det kommer til køn. Deres kønsidentitet matcher ikke det køn de blev tildelt med fødslen. Det vil sige, at hvis du er født med end drengekrop, men føler dig som pige, så er du transkønnet. Det gælder også hvis du er født som pige, men føler dig som dreng.

Når det handler som seksualitet kan transkønnede være både hetero-, bi- eller homoseksuelle. Eller noget helt andet.

At være fanget i en krop, man ikke føler sig hjemme i, er på mange måder som at være i et fængsel, hvor man ikke kan komme ud igen. Uden en rettergang eller høring, er den transkønnede fanget i en krop, som vedkommende ikke føler sig knyttet til.

Hvorfor er transkønnethed stadig en sygdom ifølge WHO?

WHO har stadig ikke taget transkønnethed af deres liste over psykiske lidelser. Selv her i Danmark er vores politikere forsigtige med at løsne op for den stigmatisering de sætter på transkønnede.

I dag er det ikke tilladt for en transkønnet selv at bestemme om han/hun vil starte på hormonbehandling. Noget der kan være dybt traumatiserende for personen og et stort indgreb i den personlige frihed.

Siden 2014 har transkønnede kunne søge om at skifte CPR-nummeret ud, så det passer til deres kønsidentitet.

Men stadig mangler politikerne herhjemme at anerkende de personer der ønsker at skifte køn.

Den 31. maj 2016 vedtog Folketinget, at det at være transperson ikke længere skal betragtes som en sygdom. Et positivt første skridt mod fuld anerkendelse og rettigheder.

Rystende uvidenhed

Som uddannet sexolog rystes jeg over den debat og uvidenhed, som hersker både på Christiansborg, men i den grad blandt lægerne og de sexologiske vejledere på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

Det er et bevis på, at der er stor manglende viden og handling indenfor området.

Jeg mener, det er skammeligt, at et land som Danmark halter så langt bagefter på netop dette område. Vi skal være et foregangsland, og bruge vores viden om køn, seksualitet og menneskerettigheder bedre.

Men der er tilsyneladende en holdningsændring på vej, og flere og flere partier på Christiansborg er ved at løsne op omkring deres holdninger til transkønnethed.

Kan transkønnede have et godt sexliv?

Ja selvfølgelig! Det gælder både transkønnede der fysisk har skiftet køn efter hormonbehandlinger og operationer, og de der stadig har de kønsorganer de er født med.

Mange transkønnede er ikke glade for at tale om dette emne, da det udover at være meget privat, også let drejer samtalen ind på sex og seksualitet, hvilket transkønnethed netop ikke handler om.

I mediebilledet i dag, er der flere og flere eksempler på transkønnede der står frem og åbent fortæller om deres liv. Det gælder både transkønnede der har gennemført deres transformation ved hjælp af operationer, og nogle der ikke har.

Bjorn Dotzauer (39) er uddannet sexolog ved Sexologiskolen på Islands Brygge med speciale i mænds seksualitet og sexvaner. Han har egen praksis på Østerbro, og er frivillig rådgiver på AIDS-linjen under AIDS-Fondet. Derudover er han lige startet på sygeplejerskeuddannelsen på Professionshøjskolen Metropol.