KULTUR

Teatre er klar til ny sæson

Foto/grafik: Jon Kort

Trods coronakrisen melder en lang række af landets teatre, at de nu har planen klar for teatersæsonen 2020/2021.

Flere af landets teatre har de seneste dage meldt ud, hvad de har på programmet til kommende teatersæson.

Og trods coronarestriktioner, der forhindrer salg af alle sæder, sker det med optimisme og med troen på, at alt bliver godt igen.

Kvinde kend din krop

Mungo Park i Allerød er et af de teatre, der ærligt melder ud, at de burde holde lukket, men alligevel er klar med en ny forestilling med premiere den 8. juni.

“Vi åbner, fordi vi føler en forpligtelse over for publikum, og fordi vi er sat i verden for at spille teater,” lyder det fra direktør på Mungo Park, Anna Malzer.

Når teatret melder ud, at de egentlig burde holde lukket, skyldes det, at det langt fra er økonomisk rentabelt, når der ved premieren primo juni sandsynligvis vil være restriktioner for afstand mellem publikum og dermed for antal publikummer i salen.

Såvel Mungo Park som øvrige teatre melder ud, at de naturligvis overholder myndighedernes regler til punkt og prikke, hvorved man kan sikre gæsterne en tryg og sikker teateroplevelse.

Og hvad er det så for en forestilling Mungo Park lægger ud med? Det er såmænd klassikeren Kvinde kende din krop. Det er 10. år i træk, at Mungo Park sætter netop denne forestilling op.

 Teater Republique og Revolver er klar

Teater Republique og Revolver har ikke mindre end otte titler i salg til den kommende teatersæson.

Forestillingerne spænder over klassiske højdepunkter med stjernecast over musikdramatik til nyskreven udenlandsk dramatik. Derudover byder Teater Republique på et miniensemble, så der kan spilles to forestillinger i samme scenografi og med samme skuespillerhold.

De otte forestillinger, som Teater Republique og Revolver disker op med, er i kronologisk rækkefølge Brøgger, Faust, Den kaukasiske kridtcirkel, Vi de 1 procent, Alle fuglene, Grimm, Sirene og Isolation. Og dermed er lagt op til teaterforestillinger, der har bud til enhver.

Det lægges ud med en genopsætning af succesforestillingen Brøgger med Jeanett Albeck.

Derpå følger forestillingen Faust: Videnskabsmanden Faust har solgt sin sjæl til Djævelen for at nyde alle livets flygtige glæder. Han svælger i fester og eventyr, men fælden klapper, da han ser den 14-årige Gretchen, som han bare må have. På rollelisten ses et par af vores absolut bedste skuespillere: Søren Sætter-Lassen og Olaf Johannessen. Sammen bevæger de to sig ned i Goethes heksekedel, der både syder og koger med en blanding af skræk og fryd. De tager publikum med på en rejse, der spænder fra livslyst og forførelse til brutalitet og afstumpethed.

I december måned blænder Teater Republique og Revolver op for Den kaukasiske Kridtcirkel, der bygger på Bertolt Brechts fabel om ejendomsret og retfærdighed. Der er krig i Grusien, og fyrsterne gør oprør mod storfyrsten og hans guvernører. Det er en drabelig historie, hvor guvernør Abaschwill bliver halshugget, mens hans kone tager flugten, men glemmer sin søn. Alene og forladt ligger barnet midt i krigstummelen og så sker det, at tjenestepigen Grusche tager drengen til sig og flygter med ham. Da den biologiske mor kræver sønnen tilbage, ikke af kærlighed, men fordi sønnen er arving til sin afdøde fars rigdomme, må der en retssag til …

Sort/Hvid og Teater Momentum byder på fire egenproduktioner

Teater Sort/Hvid, der holder til i Staldgade i København, og Teater Momentum i Odense byder på fire egenproduktioner: Nul, En fortælling om blindhed, Terningekvinden og Verdensfrelserinden.

Til sæsonens første forestilling har Sort/Hvid og Momentum indbudt kunstnerkollektivet The Other Eye of The Tiger, TOETT. TOETT stod bag en af de mest omdiskuterede forestillinger i nyere tid, MATURMUSEUM.

Forestillingen Nul går imod tidens dystopiske undergangsfortælling, og i tæt samarbejde med tre forskere gives der i forestillingen bud på fremtidsscenarier, vi kan tro på. I forestillingen inddrages såvel scene- som billedkunst og installation. Forestillingen har premiere på Sort/Hvid i september, og i januar 2021 spiller den på Teater Momentum i Odense.

Teatrenes næste forestilling En fortælling om blindhed, er særdeles aktuel: Forestillingen handler om en epidemi, og netop mens man var i gang med at forberede netop den forestilling, brød corona-pandemien ud.

En forestilling om blindhed er en dramatisering af den nobelprisvindende portugisiske forfatter José Saramagos bog af samme navn. Forestillingen handler om, at en by rammes af en uforklarlig blindhedsepidemi, og i Christin Lollikes iscenesættelse bliver publikums synssans – for en tid – sat ud af spil. Installeret i hospitalsseng bliver publikum overladt til deres andre sanser. I forestillingen undersøges, hvordan mennesker agerer og organiserer sig på ny i en katastrofesituation. Forestillingen har premiere på Aarhus Teater, spiller senere på Teater Momentum i Odense, inden den runder af på Sort/Hvid i København.

Sort/Hvid og Tater Momentum byder desuden på forestillingerne Terningekvinden og Verdensfrelserinden.