SAMFUND

Slut med atletik for transkvinder

Transkvinder, der har gennemgået en mandlig pubertet kan fra april måned ikke længere deltage i konkurrencer på internationalt plan.
Foto: Arkivfoto

Nye regler fra World Athletics Federation udelukker fra april transkvinder fra at konkurrere i atletik i kvindekategorien, hvis de har gennemgået den mandlige pubertet uanset deres nuværende testosteronniveau.

Forud for afgørelsen var der heftig mødeaktivitet mellem World Athletics og Den Internationale Olympiske Komité. Her fandt et forslag, hvor de transkønnede atleter skulle holde deres testosteronniveau under 2,5 nmol/L i 24 måneder for at kunne konkurrere internationalt i kvindekategorien dog ingen støtte.

Samtidig sænkes også de tilladte testosteronniveauer i blodet for personer med differentiel kønsudvikling. Den regel kommer nu til at gælde alle discipliner og ikke kun løbedistancerne som hidtil. En regel, der kommer til at ramme den dobbelte olympiske guldvinder i 800 meter løb  Caster Semenya fra Sydafrika.

I følge præsidenten for verdens atletikforbund, englænderen Sebastian Coe, er der flertal for ikke at tillade transkønnede atleter konkurrere i den kvindelige kategori.

“Men kommer der nye beviser på at transkønnede ikke har fordele, vil vi naturligvis tage beslutningen op til fornyet overvejelse”, udtaler Coe.

Atletikforbundet er dog ikke alene med deres beslutning. Således besluttede World Swimming Federation sidste år også at udelukke transkvinder fra elitekonkurrencer, hvis de har gennemgået en del af den mandlige pubertet.

Mere om atletik finder du her.

Læs også: Diskriminerer danske skønhedsklinikker?