OPINION

Diskriminerer danske skønhedsklinikker?

Selima Utsijeva oplever at transkvinder har svært ved at finde skønhedsklinikker, der vil behandle dem. Her står hun med Sarah.
Foto: Privat

Er skønhedsbranchen for ekskluderende og gammeldags når det gælder at tilbyde behandlinger til transkvinder? Selima Utsijeva mener, at skønhedsbranchen bør gå forrest og skabe et miljø, hvor alle føler sig velkomne.

Jeg startede SMOOTH tilbage i 2020 med et ønske om at forbedre kvinders livskvalitet. Jeg, Selima Utsijeva, er en helt almindelig kvinde med et helt almindeligt problem. Et problem som jeg ønskede at hjælpe andre kvinder med. Jeg startede med at udføre permanent hårfjerning. En behandlingen gjorde en stor forskel i mit liv. Hvorfor jeg selvfølgelig gerne ville hjælpe andre kvinder med at slippe for gener og spare tid i hverdagen, ligesom mig selv.

Fra start af havde jeg et ønske om at hjælpe ALLE, som havde lyst til at få behandlingen. Jeg har gennem tiden oplevet mange personer, som er kommet til os, fordi de ikke har følt sig tilpasse i egen krop. Jeg har desværre oplevet netop den problematik i branchen, da flere af vores kunder er kommet til os efter at være blevet afvist ved andre klinikker. En af disse personer er vores kunde, Sarah, som er transkvinde. Hun kom til os efter at være blevet afvist for behandling flere andre steder, og vi tog imod hende med åbne arme. Dog satte det tanker i gang hos mig som ejer af en skønhedskæde. Hvordan kan det være, at vi i dagens Danmark stadig ser denne eksklusion af minoriteter? Hvorfor kan kvinder, som er transkønnede, ikke få samme behandling, som andre kvinder?

Plads til alle

Hos os ved vi, hvor meget det kan påvirke personer at føle sig forkerte i deres egne kroppe. Specielt når de ikke ser ud, som de føler sig indeni. Kvinder kommer i alle typer, former og med forskelle seksuelle orienteringer. Der skal være plads til alle – også i skønhedsbranchen! Det er en branche, som på mange punkter er gammeldags og outdated. For mig er det blevet en mission at være så inkluderende som overhovedet muligt. Fordi ALLE skal have muligheden for at få de behandlinger, som de ønsker, så de kan være deres bedste jeg.

Mange transkønnede har behov for disse for at føle sig hjemme i egen krop. En kønsbekræftende behandling er livsændrende og livsforbedrende, og der er generelt mangel på tilbud til transkønnede i Danmark.

Vi inviterede Sarah ind til en snak, så vi kunne blive klogere på livet som transkønnet kvinde. Høre om alt, hvad der følger med af tanker og oplevelser. Vi stiftede bekendtskab med Sarah, da hun skrev til os på Instagram, om vi behandlede transkønnede kvinder hos SMOOTH. Vi svarede hende tilbage, at selvfølgelig gjorde vi det. Hendes svar tilbage rørte os meget, da hun fortalte, at det altså ikke var en selvfølge. Hun havde rakt ud til flere andre klinikker, som alle havde afvist hende. Vi ville gerne høre hendes historie og blive klogere på de udfordringer, som transkvinder går igennem i deres rejse mod at føle sig tilpas i egen krop.

Transkvinder tøver

Sarah har vidst næsten hele sit liv, at hun var født i den forkerte krop, men det er faktisk først for to år siden, at hun har startet sin transformation. Hun fortalte os om sin rejse og alle de problemstillinger, som følger med, når man som transkønnet er i gang med sin transformation. Det var alt fra afvisninger og ikke at føle sig tilstrækkelig. Netop i denne forbindelse beskrev hun, hvordan lige præcis kropsbehåring er noget, mange transkønnede kvinder er utilfredse med, hvorfor det også er vigtigt for dem at få det fjernet. På den måde bliver der skabt en barriere, når transkvinder er tøvende over for at tage kontakt til klinikker i frygt for at bliver afvist. Vi blev grebet af hendes fortællinger og samtidig meget berørte over, at denne form for afvisninger desværre ikke er et engangstilfælde, men et generelt problem, som mange oplever på dagligt basis. Men kan det virkelig være rigtigt, at den branche, som burde hjælpe transkønnede med de behandlinger, som de ønsker i forbindelse med deres transformation, også er den branche, som afviser dem som kunder?

Branchen bør gå forrest

Sarahs oplevelser taler ind i et større samfundsproblem, hvor minoriteter, og herunder transkønnede, oplever diskrimination. Ikke har samme muligheder, som ciskønnede personer. Jeg ser en stor problemstilling i, at en branche som vores er så gammeldags og ikke-inkluderende. Det viser, at skønhedsbranchen har brug for et frisk pust. Der er brug for kvinder som Sarah, der tør stå frem og fortælle deres historie. Jeg mener, at vi som samfund og særligt i skønhedsbranchen skal udvikle os, så alle mennesker kan føle sig inkluderede og velkomne. Alle skal have lov til at føle sig tilpas i egen krop. Det er aldrig i orden, at personer skal føle sig forkerte på baggrund af deres køn. Jeg synes, at det er på tide, at vi gør noget ved det og skaber opmærksomhed. Derfor går vi forrest for at skabe et miljø, hvor alle føler sig velkomne i håb om, at skønhedsbranchen udvikler sig og følger trop

Har du brug for støtte? Kan LGBT+ Danmark måske være noget for dig.

Læs også: Sportsstjerne: Jeg er biseksuel