ANMELDELSER

Orfeus – den gryende begyndelse på operaen

 

Foto: Miklos Szabo

Opera: Forløberen for genren opera er syngeværket Orfeus (1607), som Claudio Monteverdi betegnede Favola in Musica, en fortælling i musik. Det opføres nu i Operaen i København.

Med 416 år på bagen og med tydeligere referencer fra renæssancen og nye toner fra barokken fornemmede publikum koblingen mellem to stilperioder og det kulturelle generationsskifte på flotteste vis. Nærværende og autentisk – en tidsrejse med fantastiske tidstro præstationer.

Orfeus mister sin brud, Eurydike, ved et slangebid på bryllupsdagen i Thrakien. Den meget korte version af dramaet er, at Orfeus med sin skønsang vil vække Eurydike til live igen. Ved at synge for hende i dødsriget og bringe hende tilbage. Han synger sig både adgang til dødsriget og adgang til at synge for Eurydike. Det kan kun lykkes på den betingelse, at han ikke vender sig om og ser hende, før de er tilbage på jorden. Ellers vil han miste hende for evigt. Det kan han ikke overholde – og hun må tilbage. Sorgen er ubærlig – og Orfeus følger efter flere historier, pinsler og kontakt til guder sin elskede i døden.

I den udgave af Orfeus, som er den aflyste udgave fra marts 2020, skal fremhæves sangernes fænomenale præstationer. De bragte publikum på en tidsrejse i sang og kultur.

Scenografien er holdt i toner af hvidt, sort og beige og lykkes fint som baggrund for sangpræstationen og den finurlige koreografi. Scenen var sat på en rejsen mellem det hérsidige og det hinsidige.

Koreografien var kompliceret og må have stillet store krav til sangerne. Kostumerne var som scenografien holdt i samme enkle farver, blot suppleret af en enkelt rød kjole og mange gule kjoler eller slag, som både mænd og kvinder bar.

Scenograf og Kostumedesign Ben Baur / Koreograf Lillian Stillwell / Lysdesign Bernd Purkrabek / Koreografassistent Sol Bilbao Lucuix / Instruktør ved genopsætning Johanne Holten / Sangere Marc Mauillon, Sofie Lund, Fanny Soyer, Mia Bergström, Steffen Bjerre Jespersen, Joel Kyhle, Joakim Larsson, Alexander Sprahle m. fl. 

Læs også: Kylian – ny dansk bedroom-pop