SAMFUND

Selvtest for hiv kommer til Danmark

Hidtil har det ikke været muligt at købe en selvtest for hiv i Danmark, men nu lanceres en selvtest, der kan give svar på få minutter.
Foto: AIDS-Fondet

Nu kan man teste sig selv for hiv og få resultatet af testen med det samme. Den nye selvtest, skal være med til at nedbringe antallet af danskere, som er smittet med hiv uden at vide det. På længere sigt kan det være med til at stoppe den fortsatte smittespredning herhjemme. AIDS-Fondet og Danmarks Apotekerforening samarbejder om at sikre den rette viden til brugerne om den nye test.

Graviditetstest, ægløsningstest og klamydiatest. Vi danskere er vilde med at teste os selv – måske ikke mindst for de ting, der kan være lidt pinlige at tale med lægen om. Nu skal en ny test bidrage til at nedbringe antallet af danskere, som er hiv-smittede uden at vide det.

Hidtil har det ikke været muligt at købe en selvtest for hiv i Danmark, men nu lanceres en selvtest, der kan give svar på få minutter. Testen kan kun købes på apoteket, og AIDS-Fondet og Apotekerforeningen samarbejder om at sikre, at brugerne får den rette viden om både brugen af testen og rådgivning om resultatet.

”Teknologien er blevet så god, at AIDS-Fondet kan stå inde for selvtesten. Samtidig har vi indgået en aftale med apotekerne, der henviser brugerne til AIDS-Fondets rådgivning, så man ikke kommer til at sidde helt alene med en positiv hivtest”, siger Andreas Gylling Æbelø, der er direktør i AIDS-Fondet.

Skal nedbringe mørketallet

Han håber, at selvtesten kan få flere fra risikogrupperne til at blive testet for hiv, og at den dermed kan være med til nedbringe antallet af danskere, som lever med hiv uden at vide det.
Statens Serum Institut skønner, at der i Danmark er 600 mennesker, som lever med hiv uden at vide det. Det svarer til ca. 10 procent af alle personer med hiv herhjemme.

”Det er et stort problem, dels fordi de risikerer at smitte andre, dels fordi mange af dem bliver testet så sent, at der er sket omfattende skade på deres immunforsvar, og de risikerer at blive alvorligt syge. Vi skal have fokus på at få testet og behandlet mennesker med hiv tidligt, dels fordi det betyder, at de kan få et langt og godt liv, selvom de er smittede, dels fordi det forebygger videre smitte”, siger Andreas Gylling Æbelø.

Apotekerne når bredt ud

Apotekerne i Danmark er årligt i berøring med 94 procent af den voksne befolkning. Derfor tror Apotekerforeningens formand Anne Kahns på, at samarbejdet med AIDS-Fondet er en god kombination.

”Jeg håber, at vi kan være med til at skærpe opmærksomheden om, hvor vigtigt det er at vide, om man er smittet. Apotekets store berøringsflade betyder, at vi kan skabe synlighed alene ved at have testen stående på hylderne, og den høje grad af faglighed vi står for, kan forhåbentlig få flere til at gøre brug af testen”, siger hun.

Anne Kahns peger også på, hvordan samarbejdet sikrer, at uanset hvilken viden, der er behov for, så er der hjælp lige ved hånden, når nogen køber selvtesten på apoteket.

”Borgerne kan snakke med os på apoteket om, hvordan de anvender testen, men de kan også vente til de er kommet hjem, hvor de kan ringe til det enkelte apotek eller bruge vores døgnåbne rådgivning. Samtidig kan man ringe til AIDS-Fondets rådgivning, der er klar til at rådgive om, hvordan man forholder sig til selve resultatet af testen. Så med samarbejdet sikrer vi, at alle uanset behov kan få den viden, de har brug for”, siger Anne Kahns.

Behandling nedsætter smitterisikoen

Behandlingen er i dag så god, at man kan leve et normalt liv med hiv. Den er endda så effektiv, at den nedsætter mængden af virus til et niveau, der er så lavt, at man ikke kan smitte andre.

”Der er et enormt forebyggelsespotentiale, hvis vi kan få testet og behandlet flere mennesker med hiv tidligt. Derfor håber vi selvfølgelig, at selvtesten bliver en succes. Samtidig har vi lagt vægt på at gøre situationen så tryg som muligt, når man vælger at teste sig selv. Derfor optræder vores telefonnummer på indlægssedlen i pakningen, så brugeren har direkte og nem adgang til vores kompetente og erfarne rådgivere både før og efter anvendelsen af testen”, siger Andreas Gylling Æbelø.

Skaber vished på få minutter

Selvtesten er et lynhurtigt alternativ til at blive testet hos lægen, hvor svartiden ofte er op mod en uge.

”Der er fortsat 600 personer i Danmark, som lever med hiv uden at vide det. Selvtesten er et vigtigt nyt værktøj til at nedbringe dette mørketal. Med selvtesten behøver man ikke forklare sig, og man kan hurtigt finde ud af, om man skulle være smittet. Det tror jeg kan være en motiverende faktor for mange”, siger Andreas Gylling Æbelø.

Selvtesten er på vej ud på apoteker i hele landet – og den kommer samtidig til salg på onlineapoteker.

FAKTA

– Der er omkring 6.200 mennesker, som lever med hiv i Danmark.
– Hver tiende af dem (600 personer) er ikke testet, og de ved derfor ikke, at de er smittet. Mørketallet på 600 personer ligger stabilt.
– I 2016 fik 182 personer diagnosen hiv i Danmark. Knapt halvdelen (47%) blev testet så sent, at deres immunforsvar havde taget skade.
– Den 17. til 24. november er der European HIV-Hepatitis Testing Week, hvor AIDS-Fondet sammen med organisationer og testklinikker over hele Europa sætter fokus på, at alt for mange lever med hiv og hepatitis uden at vide det.