Historie om hiv på Facebook skræmmer folk

På Facebook florerer en advarsel om en mand, som hælder sit aids-inficerede blod i noget chilisovs.  Det lugter dog langt væk af at være et falskt rygte, mener AIDS-fondet.

MetroXpress skriver i dagens avis at et opslag, som er blevet delt 3.000 gange, beretter om en mand, som går rundt på shawarmabarer og hælder sit blod i noget chilisovs på bordene. Rygtet siger, at manden har AIDS, og i opslaget bliver det fortalt, at folk bliver smittede med HIV, hvis de spiser chilisovsen. Hos AIDS-Fondet har man fået en del henvendelser fra borgere, som er blevet nervøse for om historien er sandt. ”Vi ved ikke, hvorfor folk deler det, men det har i hvert fald gjort flere mennesker bange, der så har ringet til os på AIDS-linien”, siger Lars Bo Bülow fra AIDS-Fondets telefonrådgivning til MetroXpress.

Han siger, at der er flere grunde til at historien ikke passer. For det første er det meget usandsynligt, at HIV-virusset vil være i stand til at overleve i chilisovsen. Dernæst vil det være meget svært at blive smittet med HIV gennem munden. “Selv hvis man giver en HIV-smittet person ubeskyttet oralsex er sandsynligheden for at blive smittet meget lille.

Sidst men ikke mindst vil virusset ikke kunne overleve syrebadet, som det vil møde, når det rammer mavesækken, og derfor er konklusionen klar. Det er en vandrehistorie. Der er rent faktuelt ingen risiko for at blive smittet med HIV på den måde, som opslaget beskriver. Derudover virker det ret underligt, at en person skulle gå rundt og skære i sig selv for at smitte andre.

Sandheden er nemlig, at næsten alle der har diagnosen HIV i Danmark er under behandling. Og de kan derfor ikke smitte andre, selv hvis de har ubeskyttet sex med dem”, fortsætter Lars Bo Bülow.