KULTUR

Mindedag: Mindst 368 transpersoner dræbt i år

Tirsdag er Transgender Day of Remembrance, og verden over mindes transpersoner der har mistet livet som ofre for transfobi og had. 368 er dræbt. Blandt dem 28 teenagere.

Transpersoner er blevet halshugget, skudt og stenet ihjel ifølge ny rapport, der fremhæver de mindst 368 transpersoner, der er blevet myrdet fra 1. oktober 2017 til 30. september 2018.

Af mordofrene blev 28 rapporteret som teenagere helt ned til blot 16 år. Af de 368 døde blev fem dræbt ved halshugninger, og ni blev stenet til døde. Flertallet af de dræbte var farvede transpersoner, ofte skudt eller tæsket ihjel. Dette er de ubærlige statistiske tal for en verdensomspændende tragedie.

Det er The Transgender Murder Monitoring Project, der har udgivet en opdateret rapport op til Transgender Day of Remembrance i dag den 20. november.

Værst i Latinamerika

Rapporten dokumenterer en stigning på 43 nye drab sammenlignet med sidste års opdatering og hele 73 flere i forhold til 2016.

Brasilien med 167 mord og Mexico med 71 mord ligger igen suverænt i toppen af listen over indrapporterede drab på transkvinder og -mænd.

USA er registreret med 28 drab mod 25 sidste år.

Andre drab er rapporteret fra Pakistan, Colombia, Frankrig, Storbritannien og andre lande verden over.

Disse forfærdelige tal er desværre kun toppen af isbjerget.

Det reelle tal langt højere

Medierne er ofte skyld i forvirring omkring kønsbestemmelse af ofrene, og i mange tilfælde registreres ofrene ved deres fødte kønsudtryk uden hensyntagen til deres ønskede kønsidentitet. Det gør det umuligt at få et reelt overblik over antallet af dræbte.

Derudover er der mange lande, herunder i Afrika, hvor vi kun har lidt kendskab til vold mod transkønnede. Oftest findes de højeste og mest præcise tal i lande med store, og stærke organisationer, der fører professionel statistik og overvågning.

”Vi kan ikke estimere et tal, men faktisk er det, vi har registret kun en lille brøkdel”, fortæller Lukas Berredo, fra Transrespect vs Transphobia Worldwide, til det engelske LGBT-medie Gay Star News.

Størstedelen af de dræbte, svarende til 62 %, var sexarbejdere.

Hvorfor vi mindes

Når vi ikke kender det reelle tal, kan man blot begynde at forestille sig omfanget af mord på transpersoner rundt om i hele verden hvert år, hvor de dagligt møder diskrimination, vold og fanatisme.

Berredo tilføjer: ”Trans Day of Remembrance er en dag, hvor vi husker og mindes de transpersoners liv, som er taget fra os”.

”Det er en sorgens dag, og det er også en dag, hvor vi kan være sammen og værne om vores miljø, for at holde det eksisterende, stabilt og modstå vold og had.”

I København har TransAktion arrangeret et mindearrangement foran Sexologisk Klinik. Læs mere på Facebook her.