KULTUR

Sabaah velkommer nyt regnbueflag

Philadelphia-flaget hejses for første gang ved Philadelphia City Hall den 8.juni 2017.
Foto: Kelly Burkhardt / City of Philadelphia Office of LGBT Affairs

Det har vakt opsigt og voldsom debat, at den amerikanske storby Philadelphia den 8. juni markerede begyndelsen på pridesæsonen med en ny version af regnbueflaget. En sort og en brun stribe som symboliserer ikke-hvide minoriteter er blevet tilføjet.

Philadelphias regnbueflag er en del af kampagnen ’More Color More Pride’. Kampagnen har til formål at øge inklusionen af ikke-hvide LGBTQ’ere i miljøet.

Et opråb

Philadelphia har et kontor for LGBT-anliggender, og dens nye administrerende direktør Amber Hikes fortæller til NBC News, at hun håber Philadelphia-flaget bliver et symbol for forandring, og en national debat om farvede LGBTQ-personer. ”Det er en meget vanskelige debat at have, og det bliver ikke en nem proces”, siger hun og fortsætter:

”Flaget er et opråb til samfundet om, at begynde at lytte til minoriteterne og tage dem alvorligt. Det er på tide folk begynder at spørge sig selv; ”Hvad kan jeg gøre for at hjælpe med at udrydde disse problemer i vores fællesskab?”

Philidelphia-flaget med den sorte og brune stribe.

Erstatning for det oprindelige regnbueflag?

Det originale regnbueflag blev skabt af Gilbert Baker i 1978. Han døde i marts 2017, mens hans ven Charley Beal siger, at Philadelphia-flaget bør ses som et selvstændigt flag. ”Jeg støtter det, og jeg tror folk der kendte Gilbert vil. Men vi vil gerne, at Gilberts navn ikke knyttes til det nye flag. Det er ikke ham der har lavet det.”

Amber Hikes ser ikke Philadelphia-flaget som en erstatning for det gamle eller et selvstændigt flag. ”Philadelphia-flagets ånd lægger ikke afstand til de oprindelige værdier, men vi håber, at tilføjelsen vil anerkende farvedes daglige bidrag til LGBTQ-miljøet”.

Gilbert Bakers regnbueflag er ikke designet efter hudfarve, men som en afspejling af alle farver i naturen. Hans intention var, at alle skulle føle sig repræsenteret under det, forklarer Bakers ven Charley Beal.

På trods af kontroverserne omkring Philadelphia-flaget er det hurtigt blevet populært hos mange LGBTQ-grupper i USA. Men mange, primært hvide, har udtrykt vrede over tilføjelsen af de sorte og brune striber, som de finder unødvendige.

Sabaah: En nødvendighed

I Danmark byder forperson for Sabaah, Mateen Hussain Philadelphia-flaget velkomment.

“Det er en fejlslutning, at minoriteter ikke diskriminerer, eller undertrykker andre minoritetsgrupper. Racisme og diskrimination er derfor ingen undtagelse i LGBT+ miljøet, hvorfor Philadelphia-regnbueflaget er en kærkommen markering i minoritetsrettighedskampen. Jeg ser den brune og sorte stribe som en nødvendighed. Det nye regnbueflag hidkalder på, at vi skaber mere inklusion og rummelighed, for selvom det originale regnbueflag på papiret rummer alle seksuelle minoriteter og kønsidentiteter uagtet køn, religiøse tilhørsforhold eller etnicitet opleves virkeligheden anderledes. I bund og grund handler det om at synliggøre en minoritet i minoriteten og det gør vi først og fremmest ved at vise, at minoritetsetniske grupper i LGBT+ miljøet eksisterer og deres oplevelser og erfaringer er lige så vigtige og ægte. Det sker alt sammen gennem repræsentation”.