SAMFUND

Rusland strammer homopropagandaskruen

LGBT+ miljøet kan gå hårde tider i møde i Rusland. Regeringen arbejder på at helt forbyde omtale og oplysning om LGBT+ emner i det russiske samfund.

I Rusland arbejder parlamentet på at stramme det landsdækkende forbud mod “homopropaganda” drastisk. Forbuddet, der trådte i kraft i 2013 for at beskytte mindreårige, ser nu ud til at komme til at omfatte al omtale af LGBT+ emner i det russiske samfund.

Første behandlingen af det nye lovforslag i den russiske Duma er programsat til næste uge. Et lovforslag, der med en underskrift, vil usynliggøre LGBT+ miljøet med et pennestrøg. Dumaens næstformand Vyacheslav Volodin, der er fra Putins parti Forenet Rusland håber at kunne præsentere loven for præsidenten til underskrift allerede i næste måned.

”Mange mennesker er trætte af utraditionelle værdier. Den slags propaganda er skadelig, og det er vi nødt til at beskytte os selv mod”, sagde Volodin under debatten i Dumaen.

Hidtil har der været bøder for “reklamer” for “ikke-traditionelle seksuelle forhold” med eller i overværelse af mindreårige. Graderet efter privatpersoner, embedsmænd og organisationer. Den nye lov vil ifølge lovudkastet forbyde “reklamer for ikke-traditionelle seksuelle forhold” – såvel som nye. Det vil være strafbart at vise relationer og præferencer.

Hvis loven vedtages, vil den fjerne den mulighed, som medierne, (video)bloggere og nogle organisationer tidligere har brugt for at undgå straf. Det gør de ved at mærke det relevante materiale som “18+”.

“Homo-propaganda” vil blive forbudt “i enhver form” i fremtiden. Hvad enten det er i biografen, i medier, musik eller litteratur, udtaler forfatteren til lovforslaget, Alexander Chinstein.

Slut med queer-aktivisme

I de seneste måneder har den russiske regering allerede klassificeret flere queer-organisationer og endda individuelle queer-aktivister som “internationale agenter” og opløst dem. En skæbne, der også har ramt  LGBT Networks paraplyorganisation, som offentliggjorde anti-queer-forfølgelsen i Tjetjenien og hjalp folk fra regionen med at flygte til udlandet. Adskillige organisationer som “Wychod” / “Coming out” har i mellemtiden flyttet deres teams til udlandet og arbejder nu derfra.

Med den nye “propagandalov” vil mulighederne for queer-aktivisme, for støtte og uddannelse og i sidste ende for synlighed og eksistens være yderst begrænsede i Rusland.

Mere om LGBT+ rettigheder i Rusland finder du her.

Læs også : Oprør mod klasseskam og homofobi