SAMFUND

Regnbuesejr i Costa Rica

Costa Ricas kommende præsident Carlos Alvarado.
Foto: Kampagnefoto

LGBTI-venlige Carlos Alvarado har besejret den højrekristne Fabricio Alvarado i Costa Ricas præsidentvalg.

Carlos Alvarado fik 60,7 procent af stemmerne i anden runde af Costa Ricas præsidentvalg, som fandt sted påskesøndag den 1. april. Fabricio Alvarado måtte nøjes med 39,3 procent, ifølge en optælling dagen efter præsidentvalget.

En ophedet debat om homoseksuelle ægteskaber har spillet en væsentlig rolle i valgkampen, efter Inter-American Court of Human Rights i januar pålagde Costa Rica at tillade homoseksuelle ægteskaber.

Homofobisk mærkesag gav stemmer

Den højrekristne prædikant og gospelsanger Fabricio Alvarado var dybt uenig og gjorde modstanden imod homoseksuelle ægteskaber til sin primære mærkesag i præsidentvalgkampen.

Tidligere blev han opfattet som en perifer præsidentkandidat helt uden chancer. Men kampagnen imod homoseksuelle ægteskaber tiltrak så mange vælgere, at Fabricio Alvarado toppede den første runde af præsidentvalget med 25 procent af stemmerne.

Senere i valgkampen udtalte en af hans vicepræsidentkandidater, Francisco Prendas, at deres team næppe ville udpege homoseksuelle ministre, såfremt de skulle vinde præsidentvalget: ”Hvis vi har to mennesker med sammenlignelige kvalifikationer og talenter, vil vi nok foretrække den heteroseksuelle.”

Valgløfter til LGBTI’ere

Det homofobiske vælgersegment var imidlertid ikke stort nok til at sikre Fabricio Alvarado den endelige sejr i præsidentvalgets anden runde, hvor kampen er mellem de to kandidater med flest stemmer i første valgrunde.

Fabricio Alvarados modstander, Carlos Alvarado, gik til valg på at give par af samme køn ret til at indgå ægteskab og søge om adoption. Hans kampagnemanifestet indeholdt et helt afsnit om LGBTI-personers rettigheder.

Costa Ricas transkønnede har således fået lovning på, at det fremover skal blive lettere at skifte navn og køn i sine identitetspapirer. Den ny præsident har også lovet at sætte fokus på behandling af intersexpersoner i sundhedsvæsenet.

En udfordring for den nye regnbuevenlige præsident bliver dog, at hans parti PAC, Partido Acción Ciudadana, kun har 10 mandater ud af 57 i Costa Ricas parlament.

Carlos Alvarado tiltræder som præsident i Costa Rica den 8. maj 2018. Her afløser han Luis Guillermo Solís, som i 2014 skabte stor postyr, da han beordrede regnbueflaget hejst ved præsidentens embedsbygning på International Day Against Homophobia and Transphobia.