SAMFUND

Svigt: Svært for unge at få HPV-vaccine

AIDS-Fondet har siden begyndelsen af februar tilbudt gratis HPV-vaccination til drenge, der er til drenge.
Foto: Modelfoto

Uenighed: Det var meningen, at alle drenge og unge mænd mellem 15 og 20 år i 2018 skulle kunne få en gratis HPV-vaccination hos deres egen læge. Men sådan kommer det ikke til at gå.

Drenge, som elsker drenge, kan i 2018 få gratis HPV-vaccine som en del af et pilotprojekt under Kræftplan IV. Det synes LGBT Danmark er et rigtig godt tiltag, og det er det af flere grunde, kan man læse i organisationens aktuelle nyhedsbrev: “Blandt andet er risikoen for at udvikle analkræft fra en HPV-infektion mange gange højere for mænd, der har sex med mænd, end den er for heteroseksuelle drenge og mænd. For at få vaccinen skal man være fyldt 15 år og endnu ikke fyldt 20, og man skal have første vaccinationsstik senest 31. august 2018”.

“Oprindeligt var det meningen, at man skulle kunne få vaccinen hos både AIDS-Fondets klinikker og hos sin egen praktiserende læge.

Desværre har det ikke været muligt for Sundhedsministeriet og de praktiserende lægers organisation, PLO, at lande en aftale, hvilket betyder, at man i første omgang kun kan få vaccinen på AIDS-Fondets klinikker i Aarhus, Odense og København”, kan man læse i nyhedsbrevet.

”Det er rigtig ærgerligt, at der ikke har kunnet findes en aftale om at få de praktiserende læger med i projektet, for det vil helt sikkert betyde, at langt færre drenge vil have mulighed for at gøre brug af tilbuddet om den gratis, livsreddende vaccine”, siger Thomas Kinch Volstrup, der er Sundhedspolitisk talsperson i LGBT Danmark.

Fra LGBT Danmarks synspunkt ville det være optimalt, at alle uanset køn og seksuel orientering fik tilbudt vaccinen som en del af børnevaccinationsprogrammet, da de fleste drenge og piger i løbet af deres liv ellers vil blive smittet med HPV. Det skyldes, at HPV er et meget smitsomt virus, der smitter ved sex og seksuel kontakt. Derfor mener LGBT Danmark, at man bør brede vaccinen ud til flest mulige.