SAMFUND

Et langt sejt liberalt træk

Ligestillingsminister Karen Elleman (V) vil bekæmpe homofobi i fodbold og generelt.
Foto: Thomas Rosendal

Ligestillingsminister Karen Ellemann roser Zanka og andre fodboldspillere, som er gået til kamp mod homofobi i sportens verden. Hun er selv klar til at tage diskussionen, også blandt vælgere, partifæller og i familien.

Ligestillingsminister Karen Ellemann er flere gange gået på banen i kampen mod homofobi i sportsverdenen.
I 2016 kritiserede hun Spillerforeningen for en udmelding, der kunne tolkes som en opfordring til homoseksuelle fodboldsspillere om at holde deres seksuelle orientering skjult.

Senere på året bakkede hun ivrigt op, da Mathias ’Zanka’ Jørgensen italesatte problemet og fik Spillerforeningen med på at sende et klart signal om, at homoseksuelle er velkomne på fodboldstadion – det er homofobiske tilråb derimod ikke.

”Jeg var helt på, da Spillerforeningen gik ind i kampen mod homofobi i fodbold og tog diskussionen op om kampråb som bøsserøv og store patter; kampråb som er blevet til i en eller andet misforstået form for begejstring,” siger Karen Ellemann til Out & About.

”Det har en kæmpestor betydning, når det er spillerne selv, der siger, at det her skal vi have stoppet. Som de forbilleder, de er, kan de være med til at stoppe fødekæden til tåbelige homofobiske udtalelser,” vurderer ligestillingsministeren.

Tør sige vælgere imod

Karen Ellemann er selv valgt i Brøndby. Så det skabte lidt bekymring, da hun skulle mødes med Zanka, som dengang spillede for Brøndbys ærkerival, FC København.

”Der var nogle, der sagde: ’Hold da op! Har du tænkt over det?’,” griner Karen Ellemann.

”Men der synes jeg ikke, at det var farven på fodboldtrøjen, men sagen, som skulle være afgørende. Og jeg synes, det er supergodt, at han har taget det her initiativ.”

Ligestillingsministeren pointerer, at det også er nødvendigt at bekæmpe homofobien der, hvor børn og unge er ved at udvikle interessen for fodbold.

”Det er vigtigt, at en ungdomstræner er klar over: ’Hvilket ansvar bærer du i din funktion, med de unge mennesker, som du har på holdet.’ Det er sgu ikke orden at køre denne her homofobiske tilgang og lave ’sjov’ med ordet bøsserøv,” siger Karen Ellemann.

– Er du selv klar til at konfrontere en homofobisk vælger, når du er ude i din valgkreds, Brøndby?
”Jeg diskuterer det ivrigt både i min valgkreds, men også blandt mine egne unger og deres vennekreds. Det er ikke altid, sådan noget bliver sagt i en ond mening, men vi er nødt til at skabe en bevidsthed om, at det ikke er ok.”

Mennesker nedbrydes

Danmark fik sin første ligestillingsminister i 1999. Men kun til fremme af ligestilling mellem kvinder og mænd.

Der skulle gå hele 18 år, før en dansk regering i 2017 gav ligestillingsministeren det koordinerende ansvar for at skabe bedre vilkår for homoseksuelle, biseksuelle, transkønnede og interkønnede.

Den post sidder Karen Ellemann altså på. Og det har ført hende ud på en regnbuerejse til festlige begivenheder som Copenhagen Pride, Aarhus Pride og Danish Rainbow Awards – AXGIL, men også til alvorlige møder, konferencer og mange personlige samtaler med folk fra regnbuemiljøet.

”Noget der har gjort stort indtryk på mig, er diskussionen om trivsel på arbejdsmarkedet. Det kan være totalt nedbrydende at være medarbejder på en arbejdsplads, som slet ikke rummer LGBTI-personer; måske ikke af ond vilje; måske af uvidenhed. Men det vigtigste råstof, vi har i det her land, er det råstof, som mennesker er gjort af. Og jeg kan ikke acceptere den måde, mennesker af forskellige årsager oplever at være uden for fællesskabet,” siger Karen Ellemann.

Karen Ellemann er trukket i sin mands smokingskjorte i anledning af fotograferingen til april måneds udgave af Out & About.
Foto: Thomas Rosendal.

En frisindet familie

Ligesom sit parti, Venstre, er Karen Ellemann stolt over, at Danmark som første land i verden anerkendte homoseksuelle par med loven om registreret partnerskab i 1989.
Men dengang i 1989 stemte Venstre faktisk imod den kontroversielle lov. Karen Ellemanns farfar, Jens Peter Jensen, var medlem af Folketinget i 1989, og han brød partilinjen:
”Han tog diskussionen i Venstres folketingsgruppe om registreret partnerskab og endte med at stemme for,” siger Karen Ellemann, som selv har prøvet at bryde partilinjen, da Venstre som parti var imod at lade homoseksuelle søge om adoption.
”Det ligger i den opdragelse, som jeg har fået: Frisindet, som jeg har fået med fra min familie og som derfor løber i mine årer.”
I Folketingets afstemningsopgørelser er der talrige eksempler på Venstres blakkede fortid på den forkerte side af regnbuefronten. Men det er fortid nu, og i den nuværende regeringsperiode er Venstre for alvor sprunget ud som regnbueliberale:
”Vi er et parti, der dyrker frihedsrettighederne. Vi tager et ejerskab til denne vigtige LGBTI-dagsorden. Og som regering er det i bred enighed, at vi siger, at det her må og skal vi prioritere, tale højt om og aktivt gøre noget ved,” siger Karen Ellemann.

25 millioner til LGBTI-området

At det ikke blot er tom snak, har Karen Ellemann vist ved sammen med et bredt folketingsflertal at finde 25 millioner kroner til at øge tryghed og trivsel blandt homo- og biseksuelle og trans- og interkønnede.
”Det er vigtigt for mig at få sagt, at det her er seed money – med nogle statslige midler bidrager vi til at skubbe til nogle initiativer, som gør en forskel,” siger Karen Ellemann.
Ud over en kampagne for åbenhed på arbejdsmarkedet, skal de 25 millioner kroner blandt andet gå til trans-området, rådgivning til minoritetsetniske LGBTI’ere, information til interkønnede børns forældre, styrke sundheden, bekæmpe vold og fordomme samt nedbryde barrierer mod LGBTI-personer i idrætsforeninger.

Glad for nominering

Flere i regnbuemiljøet har kvitteret for ligestillingsministerens indsats ved at foreslå hende som en af de nominerede til AXGIL-prisen Årets Hetero/Straight Ally ved Danish Rainbow Awards.
”Da jeg fik det at vide, blev jeg så vildt glad! Jeg ved jo godt, at det at blive nomineret ikke er det samme, som at jeg vinder. Og det er nogle stærke nominerede, som jeg er oppe imod i denne kategori,” siger Karen Ellemann.
En af de andre nominerede er netop Mathias ’Zanka’ Jørgensen – Karen Ellemanns medspiller i kampen mod homofobi i fodboldverdenen. Den tredje nominerede er Annemette Vedel Augustesen, som i 2017 blev arresteret ved Istanbul Pride.
Karen Ellemann var selv med som gæst til Danish Rainbow Awards – AXGIL i 2017, og som nomineret glæder hun sig til også i år at deltage i LGBT-miljøets store prisuddelingsfest i Cirkusbygningen den 25. april.
”Jeg glæder mig rigtig meget til prisuddelingen. Sidste år var det en fest, og det er jeg sikker på, at det bliver igen i år.”