SAMFUND

Regnbuen går over grænsen i et grænseoverskridende fællesskab

I grænselandet er grænserne blevet mere usynlige og LGBT+ arrangementerne trækker nu folk over grænserne.

 Landegrænserne i den globaliseret verden er blevet mere flydende. Den geografisk linje bliver derfor mere og mere ubetydelig, især når vi taler om venskab og kærlighed personer imellem. Kærligheden kender ikke til grænsebom og vagter.

Hos LGBT+ personerne i Sønderjylland og Sydslesvig, har man fundet et fællesskab på tværs af grænsen.  Et fællesskab, der bygger på nysgerrighed, tryghed og accept på tværs af sprog, kultur og identitet.

Aktiviteter i grænselandet 

Der har i mange år været aktiviteter for LGBT+ personer på hver sin side af grænsen. Flensborg har dog haft et betydeligt mere aktivt miljø end på den danske side. De seneste år er den danske side dog kommet betydelig mere med. Her har Aabenraa og Sønderborg været drivkraften og motor for flere tilbud til LGBT+ personer. Det har primært været foreningerne Aura Aabenraa og LGBTQ+ Sønderborg, der har været initiativtager.

Denne stigning i aktiviteter har medført, at der er flere, der tager køreturen for at deltage i et LGBT+ arrangement på tværs af grænsen. Fælles for de forskellige arrangementer er, at de er med til at fremme venskabet, relationer, bekæmpe ensomhed og skabe netværk for LGBT+ personer. Eksempler på arrangementer i Flensborg er Queer Party, regnbue-bowling og regnbue-stambord. I Sønderborg afholdes der arrangementer hver 14 dag som  Regnbue-party Regnbue-Walk og Regnbue-cafe. I Aabenraa har man valgt at rette fokus mod unge LGBT+ personer. I både Aabenraa og Sønderborg er der også kommet en årlig Prideparade, hvor alle kan deltage.

Hvorfor et grænseoverskridende fællesskab?

En af de årsager til, at det er vigtigt med det grænseoverskridende fællesskab er i følge Christoph Alexander Klockmann, at skabe en følelse af tilhørsforhold og tryghed for de personer, der bor i området, de skal ikke følge sig isolerede eller udsatte uanset på hvilken side af grænsen de befinder sig. Christoph deltager i en del events både i Flensborg og Sønderborg. Hans helt store drøm er, at flytte til Danmark, hvilket det har været siden barnsben.

“Det er vigtigt med det grænseoverskridende fællesskab for at styrke fælleskabet, være der for hinanden, grænsen spiller ikke nogen rolle”, udtaler Christoph Alexander Klockmann.

Christoph Alexander Klockmann

Også dragqueenen Miss Gloria aka Nik Prostka pointerer, at det er vigtigt med et godt sammenhold over grænsen for at udveksle erfaringer, ideer og  løsninger på de udfordringer, som LGBT+ personer står over for i hverdagen. Samtidig styrker det fællesskabet positivt, at mødes på tværs af grænsen.

“Kontakter på tværs af grænsen er med til at styrke fælleskabet positivt. En fælles udveksling fører ofte til hurtige løsninger på eventuelle fælles problemer”, mener Miss Gloria aka Nik Prostka

Kæmpe netværk

En af de danske deltagere til de forskellige event er Niels Christian Aahøj Bech. Han deltager gerne i de forskellige arrangementer på begge side af grænsen. Derved har han fået et kæmpe netværk, og han har da også haft kærester i det tyske.

“Det grænseoverskridende sammenfold har givet mig et kæmpe netværk, og jeg har også haft et forhold til en mand i Tyskland “, fortæller  Niels Christian Aahøj Bech.

Niels Christian Aahøj Bech deltager ofte og gerne i LGBT+ arrangementer på begge sider af grænsen.

Niels er ikke den eneste det har fundet kærligheden på den anden side af grænsen. Dette har Timo Löbnitz også. Han og hans partner overvejer endda, at flytte til Sønderborg, hvor de har et fået et godt netværk.

“Min partner bor allerede i Danmark. Nu overvejer vi dog begge at flytte til Sønderborg, da vi har et godt netværk i byen og dermed et tilhørsforhold”, siger Timo.

Timo Löbnitz overvejer at flytte til den danske side i grænsen, hvor han og kæresten har fundet et godt netværk i Sønderborg.

Det dansk-tyske sammenhold mellem LGBT+ personer er et eksempel på, hvordan man kan skabe et inkluderende og mangfoldig region, hvor alle kan føle sig velkomne og respekterede. Det er også et eksempel på, hvordan man kan lære af hinanden og berige hinandens kulturer, sprog og identitet.

 

Læs også: Har overlevet næsten 40 år med hiv