SAMFUND

Sønderborg Pride Week skudt i gang

Pride Week Sønderborg løber frem til den 26. august, hvor den kulminere med den store Prideparade gennem byen.

LGBTQ+ Sønderborg gentager succesen fra sidste år. Og med stolthed præsentere foreningen “Sønderborg Pride Week 2023”.  I år Priden blevet udvidet til en hel uge. Det gør Sønderborg Pride til den eneste by udenfor København, som har aktiviteter og events på alle ugens dage.

“Vi har planlagt en hel uge med fokus på mangfoldighed. Derfor har vi sammensat et program som henvender sig til alle aldersgrupper, uanset køn, etnicitet med videre”, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Og Prideugen i Sønderborg skydes i gang efter Copenhagen Pride og løber frem til den 26. august.  Her kulminere Pride-ugen med den store parade gennem Sønderborg.

LGBTQ+ Sønderborg oplever at mange LGBT+ personer i landsdelen samt i Nordtyskland har det svært. Derfor har Pride Ugen i år  -specielt fokus på det samfundsmæssige perspektiv blandt andet at LGBT+ personer ofte flytter fra området, hadforbrydelser og de få LGBT+ interne miljøer.”

LGBT+ interne miljø

Et af fokusområderne under Pride Week Sønderborg er det interne LGBT+ miljø. Efter DR1 dokumentaren “Uden samtykke”,  som skildrer bagsiden af det danske LGBT+ miljø med tvang, manipulation og seksuelle overgreb, har foreningen oplevet en større interesse og åbenhed for, at forbedre det til tider hårde og kolde miljø.

“Vi skal kommunikere med hinanden. Turde sige vores mening. Sige fra samt acceptere et nej” udtaler LGBTQ+ Sønderborgs forperson Niels Christian Aahøj Bech

Niels Christian Aahøj Bech, forperson for LGBTQ+ Sønderborg
Foto: John Brandt

 Særligt unge homo- og biseksuelle mænd er i risiko for at få overskredet deres grænser. En udfordring som også LGBT+ Danmark har taget op.

“Vi har et problem med seksuelle overgreb i LGBT+ miljøet, og det bliver vi simpelthen nødt til at tale om. Ansvaret ligger dog på ingen måde hos LGBT+ miljøet alene. Dokumentarserien afslører dybt kritisable hændelser i rets- og sundhedssystemets møde med voldtægtsofre med LGBT+ identitet”, skriver foreningen på deres hjemmeside.

Program for Sønderborg Pride Week 2023

  • Mandag: Regnbue Festival på MultiKulturhuset, foredrag af sexolog Joan Lysholdt og menneskebibliotek.
  • Tirsdag: Pride-politisk debat i Frivillighedens Hus med deltagere fra Byrådet og lokale politiske partier.
  • Onsdag: Mangfoldighedsgudstjeneste og Pride-dinner på Grand Café.
  • Torsdag: Dragbingo på Æ Bræt.
  • Fredag: Grillhygge på stranden ved Fluepapiret.
  • Lørdag: Sønderborg Pride Parade 2023 med start kl. 11 fra Rytterstatuen mod kongevejsparken Kl. 14.00 Taler af Forperson Niels Christian Aahøj Bech og viceborgmester Stephan Kleinschmidt. Fra kl 17:00 er der Pre-Party Glamour på Mejeriet og kl 19:00 Afterparty med koncert af Kedde og Dragshow på Sønderborghus.

Der kan læses mere om de forskellige event på foreningens hjemmeside her.

Læs også: Lokal kirke i Sønderborg støtter op om mangfoldighed