Regnbuebofællesskab for seniorer står klar i 2020

Foto: Pixabay.com

Boligforeningen 3B bygger Danmarks første bofællesskab for LGBT-personer over 50 år.

Bofællesskabet skal ligge på Sundholmsvej på Amager og bliver et såkaldt seniorbofællesskab. Projektet har været længe undervejs, men i starten af 2020 står Danmarks første LGBT-bofællesskab klar, hvis alt går vel.

Lukker de ældre samfundet ude?

Projektet er blevet til i et samarbejde mellem Gay & Grey – Seniorboliger, boligforeningen 3B og Københavns kommune. Alle er de rigtig glade for at have fået projektet igennem.

Samtidig har flere folk tilkendegivet, at der er noget paradoksalt i at opføre et bofællesskab kun for LGBT-personer. Det virker som om, man lukker sig om sig selv samtidig med, at man kræver at blive respekteret på lige fod med resten af samfundet, lyder kritikken.

Det er teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (Enh) dog ikke enig i.

”Havde man nu lavet en større ghetto med vagter ved indgangen i farvestrålende regnbueuniformer, havde der måske været noget om det. Men her er der tale om et lille fællesskab i det store.”

Boligforeningen 3B forsvarer sig med, at det nye bofællesskab ikke vil udelukke hetero-seniorer, så længe de er enige i bofællesskabets vilkår om gensidig respekt, åbenhed og tolerance over for LGBT-personer.

Undgå ensom alderdom

LGBT-personer har efterspurgt seniorbofællesskabet længe. De har nemlig større risiko for at blive ensomme i alderdommen.

Formanden for Gay and Grey – Seniorboliger, Peter Rolsdorf påpeger, hvor vigtigt det er for ældres velbefindende at have daglig kontakt med andre mennesker.

”Med alderdommen følger også mindre mobilitet og evne til at være opsøgende, og ældre LGBT-personer har selvfølgelig et ligeså stort behov for kontakt med ligesindede som alle andre,” udtaler Peter Rolsdorf i en pressemeddelelse.

Får vi en LGBT ghetto?

3B ser en trend, der generelt går mod de mindre boliger, og blandt andet derfor bliver boligerne ikke større end mellem 65 og 85 kvadratmeter.

Bert Svalebølle, der har været med i byggegruppen Gay and Grey – Seniorboliger, er betænkelig ved, at det udelukkende er den størrelse boliger, hvor der kan opnås højest boligstøtte, der bliver opført. Han frygter, at det medvirker til, at det hovedsageligt bliver de svagest stillede LGBT-personer, eller personer der har brug for en ”billig” by-lejlighed, da de enten bor i sommerbolig i sommerhalvåret eller rejser meget, der ønsker at flytte ind. Disse vil derfor have svært ved at være en del af det fællesskab der er vigtigt for projektet.

”Jeg mener, at det er en af grundpillerne i et projekt af denne art, at der bør være en beboersammensætning, der afspejler det omkringliggende samfund både socialt og ressourcemæssigt, da det kan være med til at styrke de svage beboere,” forklarer Bert Svalebølle.

I lovgivningen er der en begrænsning i boligstøtten, så en enlig maksimalt kan opnå boligstøtte for 65 kvadratmeter, og et par maksimalt kan opnå boligstøtte for 85 kvadratmeter.

”Dette har stor betydning for de svageste i samfundet, og ved at der kun er planlagt boliger på 65 og 85 kvadratmeter, risikerer man, at det er den svagest stillede gruppe, der søger en bolig her, da dem der har råd til at betale mere, oftest stiller større krav til boligen,” uddyber Bert Svalebølle.

Det problem ser hverken Morten Kabell eller Steffen Morild. De er begge enige om, at den størrelse boliger er passende som seniorboliger.

”At det er muligt at få boligstøtte har jeg svært ved at se som et problem,” siger Morten Kabell.

Fællesskab i alderdommen

Formanden for 3B, Steffen Morild påpeger samtidig, at der på hver etage vil være fællesarealer, hvor beboerne kan dyrke fællesskabet og leve livet med ligesindede. Ifølge ham er det hele essensen i et bofællesskab.

Morten Kabell ser også en fordel i at prioritere fællesarealerne. Han mener nemlig, at ældre foretrækker at bo mindre og så til gengæld have fællesarealer.

”Jeg er sikker på, at det bliver et fællesskab, der blomstrer. Et fællesskab med glade beboere, der kan mødes med ligesindede, hvor de bor,” siger Steffen Morild om det, der skal blive Danmarks første LGBT-bofællesskab.

 

Læs også: Hvordan vil du bo som gammel?

Se også: Gay and Grey – Regnbuehjem