Prinsesse Marie: ”En blanding af sorg og håb”
I anledning af World AIDS Day har H.K.H. Prinsesse Marie givet interview til Out & About, hvor hun åbenhjertetligt fortæller om sine opleveler og føleleser omkring sit arbejde som protektor for AIDS-Fondet.
Den 1. december er World AIDS Day, som markeres i byer over hele verden.
I København er opmærksomheden især rettet mod Gammeltorv, hvor Positivgruppen tænder 2000 levende lys for at mindes de mennesker i Danmark, som er døde af aids.
En tilbagevendende gæst ved lysmarkeringen er Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie.
”Der er en helt speciel stemning, med en blanding af sorg og håb: Man kan tydeligt mærke respekten for dem, som desværre ikke er her længere. Men samtidig er der også en positiv stemning af håb på grund af fremskridtene i hiv-behandlingen,” siger Prinsesse Marie, der i anledning af World AIDS Day giver interview til Out & About.
En vigtig sag
Netop på World AIDS Day for seks år tiltrådte Prinsesse Marie som protektor i AIDS-Fondet.
”Det er en meget vigtig sag. Hiv er et virus, som har dræbt millioner af mennesker verden over, og som stadig rammer mange mennesker. Derfor er jeg glad for at være med til at sætte fokus på AIDS-Fondets arbejde, og jeg vil virkelig gerne være med til at nedbryde de fordomme, der gør, at så mange hiv-smittede lever i ensomhed og frygt for andres reaktioner,” siger Prinsesse Marie til Out & About.
”Jeg kan huske, jeg mødte en hiv-positiv ung kvinde, som tit oplever, at folk ikke vil røre hende og kindkysse hende. Jeg blev selvfølgelig ked af at høre, at det var hendes liv, og det overraskede mig også meget. Det viser, at vi har et stort oplysningsarbejde at gøre – også her i Danmark.”
Kongeligt skulderklap
Som protektor for AIDS-Fondet har Prinsesse Marie været med til at overrække flere priser til hiv-positive mennesker, heriblandt til to bøsser, Preben Bakbo Sloth og Jakob Hedegaard.
Det kongelige skulderklap fra Prinsesse Marie har haft positiv betydning for både Preben Bakbo Sloth og Jakob Hedegaard. De fortæller Out & About, at det især for deres forældre var med til at nedbryde tabuet omkring sønnens hiv-diagnose: At Hiv-prisen blev overrakt af Prinsesse Marie, gjorde det lettere for forældrene at begynde at tale med venner om, at deres søn er hiv-positiv.
”Det er ikke altid, at man ved, hvilken forskel man kan gøre,” siger Prinsesse Marie.
”Selvfølgelig gør jeg det med mit hjerte, når jeg er ude sammen med AIDS-Fondet. Men jeg er også glad for at høre, når det betyder noget for andre mennesker.”
Prinsessen glæder sig også over de mange samtaler, hun har haft med frivillige i AIDS-Fondet og i andre hiv-organisationer.
”Jeg er jo også selv en frivillig – og jeg er meget stolt over at være protektor for AIDS-Fondet.”
En frygtelig besked
I september talte Prinsesse Marie ved indsamlings-eventet En Generation Uden Hiv og var her med til at rejse 150.000 kroner til at forhindre mor-barn-smitte i Etiopien.
”Det er et emne, som berører mig rigtig meget. Man kan næsten ikke forestille sig, hvor frygteligt det er for en mor at få beskeden: ’Du har smittet dit barn med hiv’,” siger Prinsesse Marie.
”Jeg kan ikke tåle tanken om, at et barn bliver født med hiv, når vi ved, hvordan det kan undgås med den rigtige behandling. Derfor skal vi fortsætte med at arbejde for, at flere i verden får adgang til denne behandling.”
Personlige historier
I Danmark er bøsser og biseksuelle mænd den gruppe, hvor flest er smittet med hiv.
”Jeg har mødt mange hiv-smittede mennesker, og jeg var været privilegeret at få lov til at høre deres historier,” siger Prinsesse Marie.
Prinsessen vil ikke gå nærmere i de personlige beretninger, som har gjort indtryk på hende.
”De historier holder jeg for mig selv af respekt for de mennesker, som har fortalt mig dem. Det er jo ikke nemt at åbne op, med de fordomme der er omkring hiv. Nogle hiv-smittede tør ikke sige det til deres nærmeste.”
”Det er meget vigtigt for mig, at vi kæmper for at fjerne den irrationelle frygt over for hiv og bekæmpe fordomme og stigmatisering over for mennesker med hiv. Fordomme og diskrimination kommer af folks uvidenhed og usikkerhed, og det rammer desværre mange forskellige mennesker; det gælder ikke blot seksuel orientering, men også religion, hudfarve og nationalitet.”
Gik med i pride-paraden
I 2016 gik Prinsesse Marie med i Copenhagen Pride sammen med AIDS-Fondet. Hun blev dermed det første medlem af det danske kongehus, som har deltaget i en pride i Danmark.
”Faktisk er det ikke første gang, at jeg har gået med i en pride. Før jeg blev prinsesse, har jeg deltaget i mange pride-parader. Den første var, da jeg boede i New York, og jeg var omkring 18-20 år gammel,” fortæller Prinsesse Marie.
”Jeg var meget stolt over at være med til at støtte friheden til at være sig selv. Jeg har altid synes, at forskelligheden gør vores verden bedre.”
Prinsesse Marie ler afvæbnende, da Out & About spørger, hvordan det var at gå den lange pride-rute fra Frederiksbergs rådhus til Københavns rådhus.
”Nej, det er da ikke en lang gåtur. Det er en hyggelig tur og en god fest med fantastisk stemning og masser af positive mennesker,” siger Prinsessen om sin deltagelse i Copenhagen Pride.
”For mig handler pride-budskabet om friheden til at være sig selv. Det gælder, uanset om du er heteroseksuel eller homoseksuel, så skal du have lov til at være dig selv.”
Glæder sig til World Pride
Da interviewet nærmer sig afslutningen, kommer Prinsesse Marie af sig selv ind på Københavns og Danmarks kommende værtsskab for World Pride:
”Jeg er meget glad for, at vi bliver vært for World Pride i 2021. Det bliver rigtig spændende,” siger Prinsesse Marie.
”Danmark kan gøre rigtig meget for verden, og vi gør allerede meget. Vi er et land med frihed og demokrati, og her kan homoseksuelle blive gift. Når vi er værter for et stort arrangement som World Pride, kan vi også påvirke verden med disse værdier. Vi lever i en globaliseret verden, og vi er nødt til lære hinanden at kende, tale sammen og rejse rundt i verden for at kunne acceptere hinandens forskelligheder.”