SAMFUND

AIDS-Fondet: Brug for et moderne billede af hiv

En hverdag med hiv kan være præcis så grå og ordinær som et liv uden.
Foto: AIDS-Fondet / screendump

På tre årtier er hiv gået fra at være en dødelig sygdom til en håndterlig diagnose. Men danskernes billede af hiv er ikke fulgt med, og skrækken fra 1980’erne og 1990’erne hænger ved. Det skal en ny kampagne fra AIDS-Fondet lave om på.

Billederne af hiv og aids har brændt sig fast på vores nethinder, og mange forbinder stadig sygdommen med fysisk svækkelse og tidlig død. I en undersøgelse foretaget for AIDS-Fondet angiver 77 procent af generelbefolkningen, at de ville frygte fysisk svækkelse, hvis de fik hiv, mens 71 procent ville frygte tidlig død.

Det er milevidt fra den hverdag mennesker med hiv oplever. Stort set alle danskere med hiv holder sygdommen effektivt i skak med medicin og er så velbehandlede, at de ikke kan smitte. Derfor lancerer AIDS-Fondet i forbindelse med World AIDS Day en kampagne, der skal skabe et nyt billede af hiv i danskernes bevidsthed.

”Virkeligheden er, at langt de fleste, som lever med hiv, lever ligesom alle mulige andre. Det er et fantastisk budskab, men det står i skyggen af de forældede forestillinger om hiv. Derfor er det også nødvendigt, at vi får skabt et tidssvarende billede af sygdommen”, siger Andreas Gylling Æbelø, der er direktør i AIDS-Fondet.

Fordomme står i vejen for mental sundhed

På grund af de gamle billeder har mange mennesker med hiv svært ved at tale åbent med andre og være ærlige om diagnosen. De bange for omverdenens reaktioner, som kan spænde lige fra høflig afstandtagen til direkte afvisning, og den frygt skaber en ond cirkel, der blokerer for åbenhed om hiv.

”Mere åbenhed vil føre til et langt bedre mentalt helbred for mennesker med hiv. Hvis vi kan fjerne frygten og fordommene, vil man kunne leve et helt normalt liv med hiv. Det synes jeg, er værd at kæmpe for”, siger Andreas Gylling Æbelø.

Vejen til bedre forebyggelse

Han forklarer, at det gamle billede af hiv – og frygten for omverdenens reaktion – samtidig afholder folk i risikogrupper fra at søge hjælp.

”Vi kan se, at halvdelen af dem, der får konstateret hiv, er blevet testet så sent, at de risikerer at blive alvorligt syge. Det er stort problem, at frygten for omverdenens reaktion afholder folk fra at blive testet. Hvis vi kan skabe et mere tidssvarende billede af hiv, kan vi hjælpe folk tidligere og samtidig bremse epidemien”, siger Andreas Gylling Æbelø.

AIDS-Fondets kampagne lanceres på World AIDS Day den 1. december, og den skal vise, at mennesker med hiv lever helt almindelige liv. Dermed er kampagnen det første skridt på vejen mod et mere nutidigt billede af hiv.

Kampagnen kort

Kampagnen består blandt andet af tre videoer. De er instrueret af Tobias Kampmann, som også har lavet TV2’s “Alt det vi deler”-kampagne. Se den første film under artiklen, og de to andre via disse links:

 

 

Læs også: Derfor rammer AIDS-Fondets besparelser som de gør

Læs mere her www.aidsfondet.dk/livetmedhiv