SAMFUND

Hiv-kurven er knækket i Danmark

Foto: Pixabay.com

Her i dagene op til World AIDS Day 2019 er der som vanligt opmærksomhed på hiv- og aids-situationen herhjemme og i udlandet og i år er der nye og positive toner at høre på området.

Ifølge Statens Serum Institut kan man for første gang tale om, at hiv-kurven er knækket i Danmark. Baggrunden er det samlede antal ny-diagnosticerede i 2018. “Vi har et momentum af historiske dimensioner, som ikke må glide os af hænde,” siger Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet.

I 2018 blev der således anmeldt 159 nye tilfælde af hiv. Det ligger væsentligt under de foregående år, som har ligget omkring 200 nye tilfælde. Efter store fald i slut-halvfemserne og start-nullerne har forekomsten af hiv i Danmark ligget stabilt. Men ikke længere.

Faktisk er der tale om så signifikant et dyk i nye tilfælde, at Statens Serum Institut vurderer, at hiv-kurven endelig er knækket

Andreas Gylling Æbelø maner dog til besindighed over tallene, det er ikke tiden til at slække på indsatsen, men derimod sætte alle kræfter ind i indsatsen mod hiv:

“Men et momentum er intet værd, hvis man ikke udnytter det. Vi ved alt for godt, at hvis man læner sig tilbage og overbeviser sig selv om, at det nok ordner sig selv så vil der i bedste fald være tale om en opretholdelse af status quo. Vi skal trykke på speederen nu, så vi ikke behøver at vende om senere.”

Du kan høre mere fra Andreas Gylling Æbelø i P1 Morgen her.

World AIDS Day bliver i år markeret ved en Julekoncert i Trinitatis Kirke i København med overværelse af H.K.H. Prinsesse Marie, der efter koncerten vil tænde lys til minde om ofrene for aids.

 

Nye tilfælde af hiv i Danmark

Om hiv og aids i verden