Priden og Pan Idræt vil skaffe mega-event til København
Med det formål at udvikle og fremme arrangementer og projekter, der kan fastholde områdets image, som en af de mest åbne og tolerante i verden i forhold til seksuel mangfoldighed og kønsdiversitet, vil Pan Idræt og Copenhagen Pride nu samarbejde om et nyt, fælles projekt, kaldet Happy Copenhagen.
Og det forkromede mål, er et samlet EuroGames og World Pride i 2021.
Selvom det ligger et godt stykke ud i fremtiden, er det nødvendigt, at starte forberedelserne allerede nu. Det siger formand for Copenhagen Pride, Lars Henriksen, til Out & About. “Det har vist sig at lobbyisme-delen er svært vigtig, når man skal skaffe disse mega-events til et land. Vi så, for eksempel, hvordan Reykjavik præsenterede et ellers flot projekt for World OutGames i 2017, men alligevel endte med at tabe kampen til Miami. Desuden skal organisationen Happy Copenhagen sætte København og Danmark på landkortet, som det sted, hvor man kigger hen, når man taler om det mest åbne og tolerante i verden i forhold til menneskerettigheder.”
Her, mandag aften, blev der, efter ekstraordinær generalforsamling i Pan Idræt, hvor medlemmerne blev spurgt om det nye tiltag, besluttet og stiftet en ny organisation med navnet Happy Copenhagen.
I Copenhagen Pride har bestyrelsen godkendt at tilslutte sig den nye forening, idet Copenhagen Prides vedtægter ikke forudsætter en ekstraordinær generalforsamling, for at tilslutte sig en ny forening.
Også Pan Idræt formand, Carsten Friis Overby, er begejstret for det nye tiltag og håber, at det vil sætte Danmark permanent på LGBT-landkortet. “Pan Idræt har igennem flere år haft et rigtigt godt samarbejde med Copenhagen Pride. Derfor er jeg begejstret for, at vi nu skaber en fælles forening hvor vi kan samarbejde om at realisere en flot og ambitiøs vision om et fælles megaevent i 2021”, siger formand for Pan Idræt, Carsten Friis Overby og fortsætter: “Det bliver et spændende arbejde frem mod 2021 og i Pan Idræt ser vi frem til et fælles EuroGames og World Pride der for alvor vil sætte København på det regnbuefarvede landkort”
Organisationen vil bestå af en bestyrelse på 6 personer fra henholdsvis Pan idræts og Copenhagens Prides bagland, baseret på kompetencer, som man finder nødvendige i bestræbelserne på at nå målet i 2021. En mindre detalje skal dog klares først, da World Pride, der afholdes hvert 5 år, efter planen skal løbe af stablen i 2022. Det håber Lars Henriksen dog vil løse sig, men skulle dette kuldsejle, har man en ‘Plan B’ i baghånden.
“Det håber jeg, kan løse sig. Det unikke ved hele oplægget bliver, at vi kommer til at have de tre søjler med sport, kultur og menneskerettigheder til repræsenteret, lyder det fra Pride-formanden.
Tidligere Pan Idræt-formand får toppost i Happy Copenhagen
Også et såkaldt ‘Advisory Board’, der skal sikre, at miljøet inddrages fuldt og helt i det nye tiltag. Man har nemlig ambition om at lave det store event i 2021 med og ikke kun for miljøet. I den sammenhæng vil det såkaldte ‘Advisory Board’ spille en central rolle og vil have til opgave at diskutere og kvalificere projekter. Bestyrelsens opgaver bliver herefter at sikre, at projekteterne er realistiske og følger op på fremdriften og evalueringen.
Det er heller ikke umuligt, at man i dette ‘Advisory Board’ får et gensyn med tidligere kulturminister Uffe Elbæk, der var chef for World OutGames i København tilbage i 2009. Han er dog ikke blevet spurgt, men den nye bestyrelsesformand for Happy Copenhagen, Paul Brummitt, der tidligere er kendt i miljøet, for sit virke som formand for Pan Idræt, afviser ikke ideen, på Out & Abouts spørgsmål om personen Elbæk og siger desuden om den nye organisation.
“I bund og grund er samarbejdet opstået på grund af det gode forhold mellem Priden og Pan Idræt og grundlaget blev for alvor cementeret i forbindelse med sidste års Pan Games samtidig med Priden. Vi afviser heller ikke, at vi vil forhøre os hos en person, som Uffe Elbæk, der sidder på en masse erfaring,” siger Brummitt, som dog understreger, at mange andre navne også kan være interessante til det såkaldte ‘Advisory Board’ og at ingen konkrete medlemmer endnu er på plads.
Det er besluttet at formandsposten hvert andet år vælges af henholdsvis Pan Idræt i ulige år og Copenhagen Pride i de lige år. Det er de respektive foreninger, der hver i sær udpeger deres egne kandidater, men man kan også vælge at lade den til enhver tid eksistrende formand fortsætte. Den resterende del af bestyrelsen, kommer til at bestå af Paul Brummitt, Kristian Karstoft, Mads Kildegaard Larsen, Christian Knudsen, Mia Lynge Andersen og Simon Holk Witzansky.
Allerede tilsagn fra Københavns kommune om støtte
Området man taler om, er det man i dag kalder for Greater Copenhagen, altså Storkøbenhavn og dele af Skåne med Malmø, som centrum i den del. De to danske LGBT-organisationer opretter altså nu et nyt organ med egen bestyrelse, med myndighed til at ansætte, eksempelvis, en lønnet direktion. Vedtægterne for Happy Copenhagen åbner nemlig op for at ansætte yderligere kompetencer i organisationen, men man fastslår, at der ikke vil blive sløset med pengene.
Københavns Kommune har allerede givet tilsagn til opstarten af projektet med en halv million i år, som blandt andet skal gå til at forberede processen med at gøre København til en af de såkaldte Outcities, når World OutGames afholdes i Miami i 2017. Skulle dette lykkes, håber man i sidste ende at en af de danske kongelige vil være ambassadør for projektet. Og her er den våde drøm uden tvivl Kronprinsesse Mary.
“Det ville jo være helt fantastisk, hvis kongehuset siger ja og vores kronprinsesse vil bakke op om hele projektet, fortæller Søren Aare Jensen, der var projektleder på Pan Games i 2014. Han er en af idemagerne bag det nye tiltag.
“I 2009 investerede Københavns kommune 27 millioner i Would OutGames og det er estimeret at man fik rundt regnet 78 millioner tilbage. Altså to en halv gang igen i forhold til investeringen,” fortæller Copenhagen Pride-formand. Lars Henriksen. Med baggrund i det gode afkast fra 2009, mener Henriksen derfor, at pengene efter alt at dømme, vil være givet godt ud. Ikke mindst med tanke på kontinuiteten fremover.
“Det er vigtig vi tager ved lære af World OutGames 2009, hvor hele organisationen med et trylleslag forsvandt. Da alt var slut var der, udover de nødvendige rapporteringer til myndighederne, ikke grundlag til at køre organisationen videre. Det er blandt andet det vi vil undgå med Happy Copenhagen. Vi vil gerne sikre at erfaringer, kompetencer og netværk forbliver i miljøet til gavn for både LGBT-miljøet og København,” slutter Lars Henriksen.
Læs også: Kig Forbi – Happy Copenhagen
Se også: H.K.H. Kronprinsessen bliver protektor for Copenhagen 2021