Gratis HPV-vaccine til homo- og biseksuelle unge mænd

Foto: Modelfoto

I sjældne tilfælde kan en HPV-infektion hos mænd udvikle sig til analkræft. Mænd der har sex med mænd, har en særlig høj risiko. Nu tilbydes gratis vaccine til unge homo- og biseksuelle unge mænd mellem 15 og 19 år.

Risikoen er ikke stor, men mænd kan blive smittet med HPV-virus, når de dyrker sex med andre. I få tilfælde kan HPV-infektionen udvikle sig til analkræft, og risikoen er særligt høj for mænd, der dyrker sex med mænd.

På den baggrund har Sundhedsstyrelsen igangsat i et pilotprojekt, hvor homo- og biseksuelle unge mænd fra 15 til og med 19 år kan få en gratis HPV-vaccine fra 1. februar og året ud.

”I det store billede er der forholdsvis få, som får analkræft. Men ud af den gruppe, der får diagnosen, er en stor del af dem mænd, der elsker mænd. De har en særlig høj risiko, og derfor er det så vigtigt at nå ud til dem”, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen tirsdag til Politiken.

40 rammes hvert år

Omkring 40 mænd får hvert år konstateret analkræft, og for næsten halvdelen har sygdommen dødelig udgang, viser statistikker fra Kræftens Bekæmpelse. Risikoen for mænd der dyrker sex med mænd, er 30-40 gange større risiko for at få analkræft end heteroseksuelle mænd.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) glæder sig over, at HPV-vaccinen bliver gratis for homo- og biseksuelle unge mænd.

”Det handler om lighed i sundhed. Ligesom vi har ønsket at udbrede HPV-vaccinen til piger i forhold til at forebygge livmoderhalskræft, har vi det samme ønske for de drenge, der er lige så udsat i forhold til analkræft”, siger ministeren.

Her kan du blive vaccineret

Er du mellem 15 og 19 år kan du blive vaccineret hos din egen læge eller hos AIDS-Fondet i enten København, Aarhus eller Odense.

Vaccinationen gives i form af tre doser, og det første stik skal gives senest den 30. juni 2018. De to sidste vaccinationer kan man få til og med den 31. december 2018.

Læs mere om HPV-vaccinationen hos Sundhedsstyrelsen her