KULTUR

LGBT+ Ungdom åbner AURA-café på Fyn

LGBT+ Ungdom ved en tidligere Aarhus Pride.
Foto: LGBT Danmark

Glæden var stor da Den A.P. Møllerske Støttefond i september gav et større beløb til LGBT Danmark og LGBT+ Ungdom. Pengene er øremærket lokale AURA-fællesskaber for unge, der bryder med normer for køn og seksuel orientering. I morgen åbner det første AURA-fællesskab på Fyn.

Ni unge fra Svendborg har allerede meldt sig som frivillige, og fredag gennemgik de den første uddannelsesdag hos frivilligcenter Sydfyn, der har sagt ja til at huse AURA.

Første arrangement tirsdag

AURA – Svendborg er allerede etableret på Facebook, hvor lokalafdelingens første arrangement tirsdag bliver annonceret:

”Vi mødes i lokalerne i Frivillighuset på Havnegade 3, hvor vi hygger med brætspil og snakker mere om, hvad AURA er, og hvad I som unge besøgende godt kunne tænke jer, at AURA skal være i Svendborg. Så kig forbi til hygge med andre LGBTQIA* unge!”

AURA er et tilbud for unge, der bryder med normer for køn og seksuel orientering. Her kan man møde jævnaldrende i trygge, hyggelige og alkoholfrie rammer. Det kræver ikke noget at deltage, man skal bare komme forbi til arrangementerne, som typisk afholdes hver anden uge. AURA’s arrangementer er for alle LGBT+ personer under 25 år. Man er velkommen til at tage en ven med, hvis man har lyst til det.

AURA er et akronym og står for Anerkendelse, Ungdom, Respekt og Accept.

”LGBT+ identiteter er hverken en voksenting eller et storby-fænomen”, siger projektleder Andreas Beck Kronborg Fra LGBT Danmark, og fortsætter: ”Vi ved fra de unge, at de ofte føler sig alene med at udvikle deres LGBT+ identitet. Og vi ved også, at når man bor i provinsen, så er risikoen for at opleve ensomhed og stigmatisering større, fordi man bliver betragtet som lidt af en ”outsider”. Man mangler simpelthen fysiske mødesteder, hvor man kan dele sine erfaringer, tanker om livet og opleve forelskelser. Et sted, hvor man kan være ung på lige fod med sine jævnaldrende.”

Udover de fysiske mødesteder som bliver kaldt for AURA, så indeholder projektet også en rådgivningsplatform, en mentorordning og en opkvalificering af kommunale medarbejdere til at kunne arbejde med inkluderende metoder.

AURA har eksisteret i tre år i København. I sommeren 2017 bevilgede Den A.P. Møllerske Støttefond midler til at etablere tilbuddet på landsplan. AURA – Svendborg er den første afdeling uden for København.

Du kan finde AURA – Svendborg på Facebook her.