KULTUR

Pan Idræt: – Ring til os, DBU

Pan Idræts formand, Carsten Friis Overby, opfordrer nu DBU til at tage kontakt til homoernes egen idrætsorganisation. – Vi står gerne til rådighed med vores viden og erfaringer. DBU skal være mere end velkommen til at kontakte Pan Idræt.
Foto: Privat

Om det er de varme vinde fra Brasilien, hvor VM i fodbold starter om få dage, der har nået DBU’s kontorer i Brøndby skal vi lade være usagt, men det står klart at nye, og lunere vinde blæser i retning af en oprustet kamp mod homofobi i fodboldsporten.

En kampsag, som ikke mindst Pan Idræt gennem de seneste år har kæmpet for at få fodboldunion til at tage alvorligt. Selvom det ikke er længe siden at en helt ny DBU-ledelse har sat sig i stolene i Fodboldens Hus i Brøndby, så lyder der allerede – og mange vil nok sige endelig – nye toner i kampen mod homofobien indenfor fodbolden verden.

Flere store nationer er allerede gået i brechen, såsom Tyskland, Sverige, Norge, Holland og England. Ja, selv i Australien, selvom det i kængurulandet drejer sig om den amerikanske af slagsen, men det gør ikke indtrykket mindre slagkraftigt.

Fra sin hytte i Sverige, byder den nyslåede formand for Pan Idræt, Carsten Friis Overby, de nye toner velkomne: – Det er positivt at DBU nu adresserer homofobiproblemet. I Pan Idræt håber vi, at der kommer yderligere initiativer.

Der har gennem de seneste år været flere kritiske artikler om netop DBUs indsats – eller mangel på samme – overfor netop homofobi, mens man samtidig har satset voldsomt på anti-racisme kampagner. I februar udtalte daværende kommunikationschef, Lars Berendt, følgende til Jyllands-Posten efter en særdeles sønderlemmende artikel om DBU’s forhold til netop kampen mod homofobi:

– Bundlinjen er, at DBU som fodboldforbund ikke skal opfordre fodboldspillere til at komme ud med personlige forhold, hvis de ikke føler, det er det rigtige (…) det er et personligt anliggende, og vi respekterer, at det helt og holdent er et individuelt valg.

Tidligere formand for Pan Idræt, Paul Brummit, har været fremme med den skarpe pen og har om nogen mærket DBUs kolde skulder i sin formandsperiode: – De mener, at vi ønsker, at de opfordrer homoseksuelle i fodbold til at springe ud. Det er ikke, hvad vi siger. Hvad vi ønsker fra DBU er at de aktivt bidrager til at skabe et trygt miljø, hvor mobning og skældsord ikke tolereres – hverken fra spillere, tilskuere eller ledere.

Kom nu DBU, lyt til jeres kollegaer (i andre landes fodboldforbund, red.), skrev Brummit på facebook tilbage i februar i forbindelse med Jyllands-Postens artikel om DBU og homofobi.

Helt tilbage i 2009 serverede DBUs ansigt udadtil, daværende kommunikationchef Lars Berendt, denne kommentar i et interview med Politiken: –  (…) homoseksuelle skulle være varsomme med, hvordan de ‘udfordrer det sammenhold’, der er på et fodboldhold.

Retfærdigvis skal det også siges at den tidligere kommunikationschef ikke har været afvisende hele vejen igennem og udtalte efter den revsende artikel i Jyllands-Posten i februar følgende:

– Vi signalerede via vores opbakning til Copenhagen Pride sidste sommer, at vi har taget positiv stilling til homoseksuelle. De er lige så velkomne som alle andre i dansk fodbold. Og vi ønsker at forholde os til homoseksualitet på samme måde som til andre opfattede diskriminationsområder.

Spillerforeningen

Også Spillerforeningen, fagforeningen for de danske elitefodboldspillere, har så sent som i år kritiseret DBU’s håndtering af emnet.
»Der er helt sikkert fodboldspillere, som skjuler deres seksualitet for at klare sig i branchen, og det er på ingen måde rimeligt, har direktør for Spillerforeningen, Mads Øland, sagt til Jyllands-Posten.

Efter artiklen i JP, tordnede kulturminister Marianne Jelved mod DBU og proklamerede at hun ville indkalde ledelsen til regeringskontorerne på Slotsholmen. Om mødet nogensinde er blevet afholdt, har vi endnu ikke kunnet få bekræfte fra kulturministeriet, men sikkert er det, at DBU enten via Jelveds håndtaske eller af egen fri tankegang, er kommet frem til at homofobispørgsmålet må håndteres og adresseres.

Carsten Friis Overby kommer afslutningsvis med følgende invitation til DBU: – Vi står gerne til rådighed med vores viden og erfaringer. DBU skal være mere end velkommen til at kontakte Pan Idræt.

Det triste faktum er, at der i dansk topherrefodbold pt. ikke er én eneste åben homoseksuel. Dermed mangler en vigtig rollemodel for de tusindvis af unge homoseksuelle, som endnu er i skabet, når de uge efter uge spiller fodboldkamp med deres holdkammerater.

Med 350 000 aktive fodboldspillere i Danmark, venter vi stadig på den første topspiller står frem, så der bygges et trygt miljø op for også fremtidens unge, fodboldinteresserede homoseksuelle.

Og mon ikke telefonen, med DBU i den anden ende, ringer hos Pan Idræts formand indenfor en overskuelig fremtid?

Link: Pan Idræts hjemmeside Link: DBUs hjemmeside