KULTUR

Otte bud på oplevelser til H.C. Andersens festivalen

Fra den 17.-27. august trylles Odense om til et festligt eventyr, når H.C. Andersens festivalen, fylder byen med liv.

Der var engang, og det er der stadig. Den årlige H.C. Andersen Festival i Odense er klar. Vi har kigget i deres store ti års jubilæums program, og kommer her med otte anbefalinger:

  1. Blomsterne Domkirke

Tommelises Blomster er en hyldest til sartheden og omsorgen. Til dansen med hinanden og den skabelse, der kan opstå, når vi giver plads til værdien i det bløde og sarte i mennesket og i verden omkring os.

I de mørke aftentimer kommer Domkirkens facade pludselig til live. På væggen tegner sig et landskab af lyserøde kirsebærblomster, hvor små menneskelignende væsner ubesværet og legende bevæger sig rundt i de bløde blomsterblade.

Hvor: Odense Domkirke.

Hvornår: 17.-23. august.

  1. Dagbogsfortællinger

Kære dagbog, publikum invitereres ind til en nærværende, underholdende og intim aften. Her er alle følelser tilladt, når dagbøgerne og deres ejere indtager scenen på Teater Momentum. En aften med følelser, tanker og liv, i alle regnbuens farver. Husk, eventuelt også din egen dagbog til den åbne scene.

Arrangementet er en del af Spoken Word Festival, der fast finder sted som en selvstændig del af H.C. Andersens festivalen.

Hvor: Teater Momentum.

Hvornår: 18. august, kl. 19.30.

  1. Mangfoldige mønsterbrud

Med dekorationer, visuelle installationer og dans spindes området omkring den gamle Brandts Klædefabrik ind i tråde og mønstre.

Klædefabrikkens historie bindes sammen med H.C. Andersen gennem temaerne mønsterbrud og mangfoldighed med fascinerende udsmykninger i områdets porte, passager og gårdrum.

Her kan du opleve installationer inspireret af H.C. Andersens eventyr, samskabende værker med motiver af mønsterbrydere gennem tiden, som er skabt i samarbejde med skoler, foreninger og borgere og dekorationer og udsmykninger på vægge og i porte.

Gå på opdagelse i trådenes formationer og forviklinger og nyd højdepunktet, når dansere fra KOMA udfolder temaet med en flot danseforestilling om aftenen.

Hvor: Brandts Klædefabriks udeområder.

Hvornår: 20.-27. august.

  1. På syretrip i Eventyrland

Glem alt om Disneys lyshårede Alice med dådyrøjne og himmelblå kjole: I Alice i Eventyrland – For voksne – viser Teater Asterions Hus sin version af Lewis Carrolls elskede klassiker i al sit syrede, monstrøse og unheimliche væsen.

Forestillingen bliver fortalt af danser og performer Tilde Knudsen. Den veksler mellem dans og bevægelse, fysiske teater og enkelte sekvenser med tale; alt sammen til nykomponeret musik af Klaus Risager. Et bærende element i forestillingen er kostumerne, der sammen med Tilde Knudsen udgør rollelisten over Eventyrlandets farverige.

Det bliver skævt, poetisk og syret.

Hvor: Teater Momentum.

Hvornår: 21.-23. august.

  1. Pink People – I en verden af pink.

Imens verden går pink amok i forbindelse med filmen Barbie, så er der flok i Odense, der hele tiden, har været med på pink beatet.

For i anledning af H.C. Andersen Festivals’ ti års jubilæum er odenseanske Teater Gydas gamle publikumsfavorit Pink People genopstået. På deres slentretur gennem byen stopper de skønne, og elsket, pinkklædte stjerner, pludseligt op og performer. Et ægte Pink People potpourri.

Fortællinger, kor og andet i en god blanding – ja, ganske som en potpourri, som oprindeligt er det franske navn på en ret af blandede bestanddele, hvoraf kødet undertiden er begyndt at gå i forrådnelse. Bon appetit!

Hvor: Kongensgade og Vestergade.

Hvornår: 23-26. august.

  1. BOATO! En enestående playboy

Andy Spigola er en ivrig playboy og vild med magi, dans og højder. Gennem de utroligste bedrifter, der balancerer lige mellem idioti og stort mod, tager han dig med ind i en absurd verden, hvor der kun hersker ét kodeord: BOATO!

Oplev den sjove og enestående karakter, som leger med stereotyper og forestillingen om ’60’ernes latin lover i et show, der forener gadeteater, klovneri og artistens eget arbejde

Andy er en del af det internationale anerkendte italienske klovnekollektiv Collettivo Clown.

H.C. Andersen Festivalen byder generelt på et stort og bredt udvalg af gadeteater, så hold øje med gader og streder.

Hvor: Gråbrødre Plads.

Hvornår: 23.-25. august.

Andy
Foto: Collettivo Clown.
  1. Andersens mørke

H.C. Andersens mørkere eventyr fortolket med elektronisk musik og lasershow.

Musikalske fortolkninger af; Snedronningen, Skyggen, Grantræet, Historien om en moder, Den lille havfrue og Den lille pige med svovlstikkerne. Koncerterne forener elementer af elektronisk musik med goth, punk, klassisk musik, folkemusik, otte-bit og orientalske klange. På scenen flankeres Ras Bolding (Der står i spidsen af showet) vokal, synthesizere og Commodore 64, af Olivia Obskur på ekstra vokal og synthesizer, Alex Anarki på synthesizer og amerikanske Max Kaos på live hologramgrafik, designet og opdateret til lejligheden. Koncerterne byder også på skærme med illustrationer skabt specifikt til forestillingerne af italienske Penelope Ramon, ligesom flerfarvet lasershow og lys er del af det teatralsk visuelle udtryk.

Hvor: Kulturmaskinen.

Hvornår: 25. august.

  1. Stort jubilæumsshow

Fantasien får luft under vingerne, når H.C. Andersen Festivals’ store Jubilæumsshow lyser Munke Mose op i et imponerende multimedieshow.

På en gigantisk LED-skærm folder eventyrene sig ud, når der sendes en hilsen til både fortid, nutid og fremtid. Fra store bassiner forvandles vand til flotte formationer, imens animerede eventyrfigurer hylder fantasiens skabende kraft. Med stemningsfuldt lys og lys, flotte effekter og overraskelser venter en opløftede helhedsoplevelse for alle aldre.

Der er skruet helt op for intensiteten til en ægte fejring af eventyret. Alt kan ske, hvis bare man kan forestille sig det!

Hvor: Munkemose.

Hvornår: 24.-26.august.

H.C. Andersen Festivalens program er stort, så ser er også rig mulighed for ekstra oplevelser end de nævnte bud. Hop, ind på deres hjemmeside og  få alt den information du har brug for.

Læs også: Udenlandske diplomater går med i Copenhagen Pride