SAMFUND

Redaktionen anbefaler 17/8 – Kunstudstillingen Positive portrætter

Michael Pedersen er en af de 13 hiv-positive, som er med i Positive portrætter, der skal være med til at vise et nyt billede af hiv.
Foto: Kaare Smith

Danmarks største Pride er i fuld fart. Copenhagen Pride har en konfettibombe af et program, fyldt med farverige fristelser. Hver dag hopper en fra Out and About’s redaktions ned i gryden og kommer med en særlig anbefaling. Det kan være et af de helt store highlights, eller en af de små skæve. Det et jo ikke størrelsen det kommer an på.

Hvad: Positive portrætter

Tid: Fra 17. – 24. august

Hvor:  Københavns Rådhus

Hiv er stadig omgivet af tabuer, frygt og fordomme. Det skal en ny kunstudstilling med tolv store malerier af mennesker med hiv lave om på.

Det er kunstmaler Mathilde Fenger, der af Aids-Fondet har fået opgaven at male et nyt billede af livet med hiv. Udstillingen, der kan ses på Københavns Rådhus fra den 17. august, består af tolv portrætter på halvanden gange to meter. Modellerne er meget forskellige. Men de har alle det tilfælles, at de lever med hiv. Og at de gerne vil være med til at ændre fordommene om sygdommen.

Malet ind i historien

Med de tolv portrætter indskriver Mathilde Fenger fortællingen om hiv i Danmarkshistorien, og samtidig er hun med til at vise, hvordan det er at leve med hiv i dag.

Det har været vigtigt for flere af de medvirkende at vise, at man kan leve et godt liv med hiv i dag. Men at der er behov for at sætte fokus på tabuet omkring sygdommen.

“Jeg lever i bund og grund et ubesværet ungdomsliv i forhold til min hiv-status. Men jeg har venner der lever i skyggen med deres hiv, opslugt af skylden og skammen over at have det. De lever med frygten for at alt slipper mellem fingrene på dem, hvis det kommer ud”, siger Anders Skov Madsen.

Michael Ovesen, som er en anden af de portrætterede, har familie, venner og job – og lever som han selv siger et almindeligt liv.

“Jeg håber at dette portræt kan være med til at signalere over for samfundet, at selv om vi er i det 21. århundred, så er det stadigt stigmatiserende og tabubelagt at være hiv-positiv. Det er vi nødt til at ændre på gennem åbenhed og ved at vise, at vi ikke er anderledes end andre”, fortæller han.

Omgærdet af tabu

Hiv og aids er ikke noget, vi taler om. De færreste af os kender nogen, der har hiv. Og de fleste af os har et billede af, at det er noget, som var et stort problem for mange år siden – eller langt fra hvor vi bor.

Men for 6.800 mennesker herhjemme er hiv ikke et falmet billede fra fortiden. De lever med sygdommen.

“Det er ikke længere en dødsdom at få hiv, og de fleste lever et godt liv med sygdommen, men der et tabu, som bliver ved med at klæbe til sygdommen. Det skal vi gøre op med, for tabuet gør det svært for mange at leve med hiv”, siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet.

Han forklarer, at frygten og fordommene lever videre, selvom der er sket en enorm udvikling medicinsk, og vi i dag ved meget mere om sygdommen.

“Det er som om vores billede af hiv er frosset på det tidspunkt, hvor de store aids-kampagner stoppede, og der ikke længere blev talt om hiv og aids. Vores billede af hiv er sammen med frygten og fordommene gået i arv, så unge vokser op med vores opfattelser fra dengang”, tilføjer Lars Christian Østergreen

Udstillingen Positive portrætter kan se på Københavns Rådhus fra den 17. til den 24. august. Derefter er planen, at den skal rundt i landet og senere indgå i undervisning på social- og sundhedsuddannelserne.

Mere om Aids-Fondet finder du her.

Læs også: Ny provokerende podcast udforsker sex, fetich og livsstil for biseksuelle og homoseksuelle