SAMFUND

Orgasmens mysterier og velsignelser

Sex er sundt, og orgasmer er sunde. Men er der forskel på den orgasme du får ved sex med en partner, og den du får ved onani?

Sex er sundt. Det har forskere allerede slået fast. Men hvad med dem, som ikke får sex? Bliver de helt snydt for aktens sidegevinster, eller kan de klare det på egen hånd?

Bedre søvn, styrket immunforsvar og mindre risiko for prostatakræft. Sex er ikke kun for sjov, men har mange positive sidegevinster.

Hvad er en orgasme?

Udover at give ekstremt fysisk velbehag har orgasmen det åbenlyse formål at få dyr og mennesker til at indgå samleje.

Når mænd og kvinder får orgasme, trækker bækkenbundsmuskulaturen sig sammen, men faktisk foregår en stor del af orgasmen i hjernen. Der er nemlig aktivitet i mere end 30 forskellige regioner af hjernen, når vi er seksuelt ophidsede.

Samtidig udskiller hjernen stoffet dopamin, som får os til at føle os lykkelige og opstemte. Også kærlighedshormonet oxytocin udskilles under orgasmen og gør os blandt andet bedre i stand til at knytte bånd med en partner.

”Det er med til at gøre, at man føler, at kroppen fungerer – at den er i stand til at svare på nogle impulser og signaler, den får. Så på den måde er det med til at gøre, at man føler sig i live, og at man er et helt menneske,” siger Astrid Ditte Højgaard, som er ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital og klinisk lektor på Sexologisk Klinik på Aalborg Universitet.

”Der er noget, der tyder på, at for mænds vedkommende er det godt at få tømt sin prostatakirtel af og til for at forebygge prostatakræft, og det gør man, hvis man får udløsning. Dette har været vist i et studie, hvor man har fulgt 32.000 mænd i 18 år. Gruppen af mænd med hyppig sædudtømmelse gennem årene havde markant færre tilfælde af prostatakræft. Og sædkvaliteten bliver også bedre, hvis man af og til har udløsning,” siger Astrid Ditte Højgaard.

Mænds helbred kan altså være direkte afhængig af en udløsning, men også for kvinder har orgasmen værdi:

”Det er livskvalitetsmæssigt afsindigt væsentligt at få orgasme,” siger Astrid Ditte Højgaard.

Onani er sundt

Derfor er det heller ikke en helt dum idé at onanere sig til en orgasme, hvis der ikke umiddelbart er en partner i sigte, fortæller professor og læge Christian Graugaard:

”At opleve lyst, velbehag og forløsning i forbindelse med en orgasme er altid ‘sundt’ i den forstand, at det øger vores trivsel, gør os i godt humør og kan styrke vores samlede livskvalitet. Hvad angår den rent biologiske side af sagen, er dokumentationen mere sparsom.”

”For ganske vist ved vi, at der under en orgasme frigøres en række signalstoffer, som kan virke smertestillende og let euforiserende og desuden fremmer vores evne til at knytte følelsesmæssige bånd til andre mennesker – men vi ved faktisk meget lidt om de nærmere fysiologiske mekanismer,” siger Christian Graugaard, som arbejder ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet og uddyber:

”Nogle videnskabelige studier har peget på orgasmens gunstige effekt på immunforsvaret. Men der er lang vej igen, før vi med sikkerhed kan udtale os om sammenhængen mellem orgasmer og fysisk sundhed,” siger Christian Graugaard.

Sex er formentlig sundere end onani

Orgasmen er altså god for både hold- og soloryttere. Alligevel kan der være fordele ved at få orgasme under samleje i stedet for ved onani, fortæller begge forskere.

”Jo mere tid, man bruger på det, og jo mere seksuel spænding, man bygger op, desto større er forløsningen. De fleste, som dyrker sex med sig selv, gør det egentlig ret effektivt. Derfor vil det for de flestes vedkommende være en mindre tilfredsstillende orgasme,” siger Astrid Ditte Højgaard.

Selvom orgasmen rent fysiologisk formentlig er helt ens, om den fås alene eller sammen med andre, er der muligvis bonuspoint at hente, hvis man får orgasme under et samleje fremfor på egen hånd, fortæller Christian Graugaard:

”Rent fysiologisk er effekten sandsynligvis præcis den samme, men man kan ikke udelukke, at der er nogle ekstra sundhedsgevinster ved at være i intim kontakt med et andet menneske. Alene hud- og slimhindekontakten frigiver formentlig en række hormonlignende stoffer, for eksempel oxytocin, som så at sige skal lægges oven i selve orgasmerefleksen. Dertil kommer, at et vellykket seksuelt møde kan styrke parforholdet, hvilket igen kan øge parternes livsglæde og evne til at håndtere livets op- og nedture,” siger Christian Graugaard.

Sex er altså sundt, uanset om vi har det med hinanden eller med os selv. Så hvad venter du på? Sæt i gang!

Kilde: Videnskab.dk