Oplev dansk LGBT+ historie på Københavns Museum

Foto: Københavns Museum
Kender du historien om de to kvinder, der blev gift med hinanden i København – i 1715? Og hvad var egentlig “Den store sædelighedsfejde”? Under Copenhagen Pride 2023 i august kan du på Københavns Museum opleve en række aktiviteter, der fortæller historien om mennesker, der levede uden for normen.
Under Copenhagen Pride Week fra 12.-20. august sætter Københavns Museum fokus på den danske LGBT+ historie. De byder både på foredrag, byvandring og du kan følge pop-up lydsporet i den permanente udstilling. Alt sammen med fokus på LGBT+ emner.
Her giver vi dig et overblik over de mange spændende aktiviteter du kan opleve på museet.
Foredrag: Grænseløse drifter 1850-1920
Tid: 17. august kl. 19
Kom og hør om tidens stævnemøder på voldene og i den nye Ørstedspark, se eksempler på parforhold mellem kvinder og sygeliggørelsen af homoseksuelle. Sidstnævnte ikke mindst under “Den store Sædelighedsfejde” i 1880erne, hvor bølgerne gik højt i diskussionerne om kvinders og mænds seksuelle frihed. Fejden blev dækket massivt af datidens medier, som var med til at gøre homoseksualitet alment kendt i samfundet. Under sagen blev homoseksualitetens københavnske topografi oprullet. På baggrund af bogen “Den grænseløse by København 1850-1920” fortæller museumsinspektør Jakob Ingemann Parby fra Københavns Museum om lovgivning, praksisser og vilkår for homoseksuelle i perioden.
Du kan læse mere og købe billetter her.
Byvandring: På sporet af Queer, queens og quinder med skæg gennem historien
Tid: Søndage i august kl. 15.
Deltag i Københavns Museums historiske byvandring og hør om, hvordan det danske samfund og byen blev influeret af seksualitet uden for normen. Det bliver en tur tilbage i tiden gennem indre by omkring Studiestræde og Larsbjørnsstræde, som på forskellige måder har været præget af queer liv, og Sankt Nikolaj Kirke, hvor det lykkedes to kvinder – den ene forklædt som mand – at blive gift i begyndelsen af 1700-tallet.
Du kan læse mere om byvandringen og købe din billet her.
Følg lydsporet “Queer i København gennem 1000 år” på dansk og engelsk i museets permanente udstilling
Tid: 12.-20. august kl. 9-18, torsdag kl. 9-21
Lyt til 1000 års queerhistorie i København. Ved hjælp af din mobiltelefon får du adgang til historier om mennesker, der på en eller anden måde afveg fra de gældende normer fra vikingetiden til i dag. Her er historier om retten til kærlighed og om de omstændigheder, der har påvirket udtryk for kærlighed gennem tiderne. Hør fx om mænd, der mødes på volden, eller om de to kvinder, der i begyndelsen af 1700-tallet lykkedes at blive gift med hinanden i Sankt Nikolaj Kirke. Blot husk at medbringe din mobiltelefon, så du kan scanne QR-koderne i udstillingerne; så får du adgang til disse små glimt fra queer-historien.
Lydsporet er skabt af Københavns Museum i samarbejde med bl.a. Simon Andersen.
Sprog: dansk og engelsk
Adgang med almindelig entrébillet til museet. Kan købes her.
Fri adgang til cafeen
Besøg Københavns Museum lige bag ved Københavns Rådhus og få et roligt øjeblik i den fint restaurerede historiske bygning: Nyd et glas, en kop kaffe, kager eller en sandwich i den smukke café ved siden af museumsbutikken, der har bøger og københavnerting – der er fri adgang til begge steder. Eller slap i gårdhaven foran museet med udsigt til historiske planter og byens pulserende liv.
Contemplation Zone i caféen og i gården foran Københavns Museum (Gratis adgang) har åbent hver dag kl. 9-18, torsdage kl. 9-21
Book din egen private queerbyvandring
Er I en privat grupper på tur, eller har din virksomhed brug for en introduktion til LGBTQ+ liv i dansk sammenhæng? Så kan du booke byvandringen Queer i København gennem 1000 år. NB! Findes også på engelsk.
Byvandringen varer ca. 1½ time og er blevet til i samarbejde med Copenhagen Pride.
Du kan læse mere og booke byvandringen her.
Podcast: “Queer i København gennem 1000 år”
Allerede nu kan du gratis høre podcasten “Queer i København gennem 1000 år” på bl.a. Podbean.
Du finder podcasten lige her.
Mere om Københavns Museum finder du her.
Læs også: De skal være værter til årets Danish Rainbow Awards