SAMFUND

Voldsangreb på priden i Georgien

Foto: © Dana Creative Studio//Shutterstock

Op mod 2.000 hadefulde anti-LGBT+ bøller stormede lørdag den 8. juli det sted, hvor Tbilisi Pride skulle have fundet sted. Dermed er endnu en pride i Georgiens hovedstad blevet aflyst.

Af Thomas Kristensen

I 2019, ved Tbilisis første pride, blev paraden aflyst af sikkerhedshensyn. En meget lille gruppe aktivister gennemførte dog en parade få dage efter, at den oprindelige parade skulle have fundet sted.

I 2021 gik det helt galt, da pride-aktivister og mange journalister blev angrebet og såret af højreekstreme voldspersoner, der sammen med Georgiens ortodokse kirke er indædte modstandere af såvel pride som forbedring af forholdene for LGBT+’ere i Georgien.

Efter en nogenlunde fredelig pride i 2022, uden parade, havde Tbilisi Pride her i 2023 planlagt en pride-parade, som de altså blev tvunget til at aflyse på dagen.

”Jeg kom aldrig afsted, fordi jeg fik besked om, at priden var aflyst. I stedet udviklede den sig til en højreradikal bøllefest,” fortæller Søren Sønderstrup til dr.dk.

Han arbejder med demokrati og menneskerettigheder og bor dels i Tbilisi og dels i København. På det seneste har han dog mere i København end Tbilisi, fordi forholdene for LGBT+ personer i Georgien bliver værre og værre.

”Mange af mine venner i LGBT+-bevægelsen er utroligt stærke og har ikke tænkt sig at give op, men de er også ramt af frygt. På et tidspunkt kan omkostningerne blive for store, og alle, jeg kender, har en plan B om at kunne rejse til udlandet med meget kort varsel,” siger Søren Sønderstrup til dr.dk.

På dr.dk kan du læse mere og se video fra angrebet på priden i Tbilisi.

 

Se også: 7 grunde til at vi stadig har brug for pride