KULTUR

Nyvalgt islandsk præsident skriver pride-historie

Islands præsident Guðni Th. Jóhannesson
Islands præsident Guðni Th. Jóhannesson.
Foto: Håkon Broder Lund

Efter blot seks dage i præsidentkontoret skrev den nyvalgte islandske præsident Guðni Th. Jóhannesson historie, da han lørdag som den første præsident nogensinde gik med i en prideparade.

Lørdag den 6. august 2016 kan skrives ind i LGBTQ-historiebøgerne som den dag, da en præsident som den første nogensinde gik med i en prideparade.

Guðni Th. Jóhannesson (48) blev valgt midt under EM i fodbold, hvor 10 % af befolkningen var i Frankrig for at følge landets helte, og resten fulgte begejstrede med ved TV og storskærme. Alligevel lykkedes det at gennemføre valget.

EM i fodbold
Hvordan gennemfører man et præsidentvalg, når befolkningen ikke tænker på andet end EM i fodbold, hvor Island sensationelt kom helt i kvartfinalen?

Guðni Th. Jóhannesson stillede op som uafhængig kandidat, og vandt overbevisende. Han blev indsat som præsident den 1. august, og er iøvrigt uddannet historiker. Han har sjovt nok haft det islandske præsidentembede som sit speciale. Det er der kommet flere bøger ud af, og nu kan han så følge op med bogen om den dag han, som præsident, selv skrev LGBTQ-historie.

Det islandske LGBTQ-medie Gay Iceland har som det eneste medie fået et eksklusivt interview med præsidenten om hans deltagelse i paraden. Interviewet er foretaget før paraden, og vi bringer det her i en dansk oversættelse.

”Guðni, du skriver historie på lørdag, hvordan er det kommet i stand?”

”Jeg har fulgt Pridefestivalen i årevis som publikum sammen med min familie og tusinder af andre, og har altid nydt det. Det er altid sjovt.”

”Så jeg skulle ikke ændre mine sædvanlige planer, da jeg blev spurgt om jeg ville deltage i det fine event. Jeg sagde selvfølgelig ja med det samme, og tænkte ikke en gang over, om andre havde gjort det som statsoverhoved før mig eller ej. Det var ikke det første jeg tænkte på.”

Prideparaden i Island tiltrækker altid titusinder af mennesker, og føles som en rigtig familiefestival. Børn, forældre, bedsteforældre og selv oldeforældre samles for at overvære den spektakulære parade.

”Hvorfor synes du det er vigtigt at støtte LGBTQ-personers kamp for rettigheder, og vise dine holdninger offentligt?”

“Jeg synes, det er en selvfølge, at støtte enhvers kamp for menneskerettigheder i samfundet. Både LGBTQ-personer og andre. Heldigvis bevæger vores samfund sig i den rigtige retning, og hvis jeg kan gøre noget for at støtte sagen, så er jeg beæret over det.”

Præsident Guðni Th. Jóhannesson med sin kone
Præsident Guðni Th. Jóhannesson med sin kone den canadiskfødte Eliza Reid.
Foto: Håkon Broder Lund

”Vil du offentlig støtte andre gruppers kamp for menneskerettigheder? For eksempel immigranter og flygtninge og andre?”

“Ja jeg vil støtte gode sager. Vi kan ikke ændre verden til det bedre med et snuptag, og præsidenter kan ikke gøre de alene. Men jeg fornemmer, som mange andre islændinge gør, at vi ønsker at honorere og støtte basale menneskerettigheder i vores samfund – og hvis jeg kan gøre noget for at hjælpe med det, så er det storartet.”

Reykjavík Pride Parade er altid en farverig oplevelse. Reykjavíks tidligere borgmester, Jón Gnarr, huskes stadig for sin deltagelse i paraden som drag, men han er også skuespiller og komiker.

Som Islands yngste præsident nogensinde forventes Guðni Th. Jóhannesson at forny embedet, så der spekuleres i, om han vil forsøge at overgå Jón Gnarr.

”Guðni, vil du være udklædt når du skal holde din tale ved afslutningen på paraden?”

”Jeg vil selvfølgelig være smart klædt på til lejligheden i mit bedste jakkesæt. Men nej, jeg vil ikke låne noget fra min kones garderobe,” siger præsidenten grinende.