SAMFUND

Letland får åben homoseksuel præsident

Den åben homoseksuelle politikker Edgars Rinkēvičs overtager til juli posten som Letlands præsident.
Foto: Twitter

Letland får til juli nyt statsoverhoved. For første gang overtager den åbne homoseksuelle politiker  Edgars Rinkēvičs posten som landets præsident.

Edgars Rinkēvičs, der hidtil har været udenrigsminister for det baltiske Eu- og Nato-land opnåede det absolutte flertal i ved den tredje afstemning i parlamentet tidligere på ugen. Rinkēvičs, der er en erfaren udenrigspolitiker tiltræder som landets præsident i juli måned. Et land som grænser op til både Rusland og Belarus.

“Jeg vil gøre alt for at sikre, at vores land trives. At det er sikkert, og at vores samfund bliver mere sammenhængende,” sagde Rinkēvičs i en kort tale efter sit valg. På et pressemøde understregede han, at Letland vil fortsætte på sin klart vestligt orienterede udenrigspolitiske vej og fortsætte med at spille en aktiv rolle i EU og NATO. Dette inkluderer støtte til Ukraine og en hård linje overfor  Ruslands.

“Ingen overraskelser, ingen ændringer, bare kontinuitet,” sagde han.

Sprang ud i 2014

Rinkēvičs har været Letlands udenrigsminister siden 2011. Internationalt har han især markeret sig for sit engagerede indsats for landet i det geopolitiske opgør med Rusland på grund af landets placering på NATOs østflanke.

I 2014 trak han stor overskrifter, da han blev den første toppolitiker i Letland og hele Østeuropa, der var åben om sin homoseksualitet.

Udover Letland er det kun Irland og Luxembourg, hvor åbne homoseksuelle politikkere sidder som regeringschefer.

Letland har hidtil haltet bagud i forhold til de øvrige baltiske stater, når det kommer til LGBT+ rettigheder. Landet er for tiden kun nummer 37 på Rainbow Europes rangliste, der giver et overblik over, hvordan det står til med LGBT+ rettighederne i de forskellige europæiske lande. Faktisk er det kun i Bulgarien, Rumænien og Polen, det ser værre ud i følge ILGA- Europes liste.

Læs også: Stærkt kritiseret LGBT+ lov vedtaget i Uganda