SAMFUND

Oprør mod Sexologisk Klinik: Sådan selvmedicinerer du med testosteron

David Zennaro viser udførligt hvordan man selvmedicinerer sig med testosteron.
Foto: YouTube / screendump

Mange transkønnedes manglende tillid til Sexologisk Klinik på Rigshospitalet får nu konsekvenser. T-Lounge Society udgiver ny YouTube-video, som på dansk viser, hvordan man kan selvmedicinere sig med testosteron.

T-Lounge Society udgiver videoen for at vise, hvordan man tager testosteron selv. Den er henvendt til de transmænd, som enten ikke kan få, eller vil vente på, at få tilladelsen gennem Sexologisk Klinik på Rigshospitalet.

“Der er stadig ‘unge’ transmænd, som vælger at gå andre veje end Sexologisk klinik. Tidligere havde de mulighed for at gå til gynækologer uden for hospitalerne, men den mulighed blev lukket for et par år siden af Sundhedsstyrelsen. De udsendte dengang en vejledning, som gjorde den praksis ulovlig, med mindre man havde været i behandling i to år. Det har betydet, at de som enten ikke kan, eller vil, vente på Sexologisk klinik, får det fra andre kanaler. Og vi vil gerne hjælpe dem med at tage testosteronen på en sikker måde,” udtaler David Zennaro, som i videoen demonstrerer på sig selv, hvordan man gør.

Mange afvises på Sexologisk Klinik

Tidligere blev mange afvist på Sexologisk klinik, fordi kravene var meget strammere end de er i dag. Men der er stadig nogle som bliver afvist – normalt på grund af psykiske problemer:

Malene Andreasen, som er projektleder i T-Lounge Society, fortæller, at det har været vigtigt at øge sikkerheden.

“Det er stadig ikke alle, som kan få tilladelsen gennem Sexologisk klinik. Det kan for eksempel skyldes, at man har for mange psykiske problemer. Og ubehandlede transkønnede har mange psykiske problemer, for det er en stor belastning, så længe man ikke er i behandling. Det er en ond cirkel at havne i, og vi ser det desværre stadig jævnligt i vores rådgivning. Atter andre har bare ikke lyst til at komme ind i det offentlige system.”

Testosteron kaldes det mandlige kønshormon, men både mænd og kvinder har det, bare i forskellige niveauer. Det testosteron man sprøjter ind, er modificeret, så det kan holde mere end en enkelt dag. Der er flere forskellige præparater på markedet. Nogle tages hver 2.-3. uge, mens andre kan holde op til 3 måneder. Der findes også testosteron-præparater, som man smører ind på huden hver dag. Derimod kan man ikke behandle transmænd med piller, da man ikke kan få høj nok dosis på den måde.

Farligt i for store doser

Testosteron opfattes normalt som et doping-præparat, og alle har hørt om de farlige bivirkninger, som bodybuildere og andre mænd får, når de tager det. Desuden er det ikke et lægemiddel, som ret mange læger har kendskab til. Derfor er det svært at få læger til at udskrive det, og det var det også før den nye vejledning.

Testosteron er farligt i for store doser, men kroppen har selv et forsvar mod det, da den omdanner det overskydende til østrogen. Men generelt får transmænd ikke højere niveauer af testosteron end cis-mænd, og bivirkninger er derfor ret sjældne.

Det er ikke lovligt for læger at påbegynde en behandling med testosteron, men det er stadig lovligt at hjælpe patienter med at overvåge dem med blodprøver med mere.

Videoen kan ses herunder.

Hvad er T-Lounge Society?

T-Lounge Society er en kulturel og social forening, som arbejder for at forbedre transkønnedes liv og rettigheder. Foreningen arrangerer kulturelle og sociale events og arbejder målrettet på at give transkønnede et ansigt i samfundet.