Nye tiltag truer samtlige LGBT+ barer i København
Med argumentet at festerne flyttede ud på gaderne under Corona nedlukningen, imens barerne og værtshuse i hele landet var lukkede, fremlægger Københavns Kommune nu skærpelser af bevillingsreglerne, der tyder på at blive dødsstødet til en branche, som allerede er i knæ.
Af Niels Lautrup Holm
Det stinker som en minkfarm på en varm sommerdag. Det lugter langt væk af kommunevalg. Under genåbningen af erhvervslivet i sommeren 2020, kunne restauratører under skrappe og omkostningsfulde restriktioner holde deres forretninger åbne. Dog i begrænset omfang.
Når barerne lukkede, var der, som oftest, store fester foran Københavns rådhus, hvor ungdommen festede videre til langt ud på natten. Her kunne restauratørerne se den omsætning, som de gik glip af, gå til 7-eleven og Netto. De kunne fortsat sælge alkohol 24 timer i døgnet.
De brodne kar blandt restauratørerne kunne man se skide på restriktionerne. Bødeforlægget for overskridelse af restriktionerne udgjorde en kalkuleret risiko, og de små værtshuse sad og ventede ængsteligt på svar fra erhvervsstyrelsen. Her var sagsbehandlingstid for hjælpepakkerne grotesk lang.
Offentlig henrettelse af alle LGBT+ beværtninger
Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at 2021 kunne overgå 2020 i udfordringer. Men her kommer så nakkeskuddet – En offentlig henrettelse af alle LGBT+ beværtninger.
Hvis forslaget fra Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen vedtages, vil samtlige LGBT+ beværtninger få frataget deres bevillinger og forretningsgrundlag i takt med, at deres bevillinger skal fornyes. Kommunen ønsker, at udskænkningsbegrænsningerne også skal gælde ved overtagelser og fornyelser.
Det betyder, at LGBT+ barerne mister deres værdi og indtægtsgrundlag. Der er tale om Centralhjørnet, Kiss Kiss, Masken Bar, Cosy, Mens Bar, NeverMind, G*A*Y Copenhagen, SLM, Vela, Cafe Oscar og Jailhouse CPH. I takt med at deres bevillinger skal fornyes, ville de skulle lukke kl. 24.
Det vil koste arbejdspladser og indtægter. Ikke kun på barer og værtshuse, men også i den udvidede oplevelsesøkonomi, da København indtil videre har reklameret med at være særdeles LGBT+ venlig.
Når verden åbner igen, tvivler jeg på, at der er mange LGBT+ turister, der vil rejse til København for at gå i tidligt i seng.
Københavns kommune ønsker også at bekæmpe diskrimination i nattelivet. Men der er ingen repræsentanter fra LBGT+ barerne i kommunens såkaldte Advisory board.
Kommunen vil samarbejde med serveringssteder om at uddanne dørmænd og personale til at »håndtere diskrimination og anden uacceptabel adfærd i nattelivet«.
Med der er vel ingen grund til at samarbejde med LGBT+ barerne, hvis de skal lukke alligevel?!?!
Nattelivet skal eksisterer i gensidig respekt med resten af byen. Man flytter jo ikke ud i skoven, hvis man ikke tåler stilheden Og man ikke skal flytte ind i byen, hvis man ikke kan lide bylivet.
Bevillingerne bør fratages de restauratører, som ikke overholder loven Her kan reglerne nemt skærpes. Men man skal ikke straffe de, der overholder reglerne.
LGBT+ barer og værtshusene i København er en vigtig del af byens sjæl og historie. Det bør politikerne værne om og beskytte.
Læs også: Corona: Smittefaren lukker LGBT+ stederne
Se også: Restaurations- og Nattelivsplan 2021