KULTUR

Nekrolog: (T)ove Hansen er død

Tove Hansen.
Foto: kim@rytoft.com

Af Dennis Agerblad

Ove Max Hansen, også kendt som Tove Hansen, er død. Han blev 54 år.

Det er med stor sorg i hjertet, at jeg deler denne triste nyhed om tabet af min gode ven. Han blev fundet død i sin lejlighed den 29. maj. Tove Hansens bortgang efterlader et tomrum i vores dragmiljø og i mit hjerte.

(T)ove Hansen var en kendt skikkelse i dragverdenen. År efter år stillede han op til dragkonkurrencen Frøken Verden, hvor han trofast blev nummer 0, da han aldrig fik nogen stemmer.

Men da Frøken Verden genopstod efter ti års pause, og Tove Hansen igen trådte frem, jublede publikum over at genkende den lidt mystiske og simple drag, der delte saltstænger ud til publikum. Han opnåede en bemærkelsesværdig 3. plads, hvilket uden tvivl var Toves karrieremæssige højdepunkt inden for dragverdenen.

Tove Hansen – Frøken Verden 2013.
Foto: Poul Hermann

Tove Hansen var også en værdifuld del af performancegruppen Dunst, hvor han optrådte både i Danmark og i udlandet. Han bidrog med sin stemme på en af Dunst-CD’erne med sangen ”Kærlighed”.

Ordet ”Kærlighed” virkede som Tove Hansens motto, og han spredte altid dette budskab både på scenen og på Facebook, hvor han trods sin ordblindhed udtrykte sin kærlighed til alle. Hans indlæg sluttede ofte med en hilsen fra den søde dragqueen Tove Hansen, en drag i gåseøjne med mere.

I 2015 blev den lille plads ved siden af LGBT+ kulturhuset Warehouse 9 i Den Brune Kødby uofficielt døbt ”(T)ove Hansens plads” som en hyldest til Tove Hansen. Jeg får helt lyst til, at Københavns Kommune anerkender navnet og skifter det hjemmelavede skilt ud med et rigtigt et i metal.

Efter Frøken Verden ikke længere eksisterede, fandt Tove hurtigt nye festivaler at optræde ved, herunder Kulturhavn Festival og Kings & Queens, hvor han gav os ni uforglemmelige år med sin kunst. Publikum elskede ham og hans finurlige humor og ekstremt korte shows, som varede cirka to minutter. År efter år forventede de, at han optrådte med sin sang ”Jeg er Tove Hansen,” som han også deltog med i Bøssehusets Kønspolitiske Melodigrandprix, hvor hele salen råbte Tove, Tove, Tove.

I 2022 blev Tove Hansen hædret med en ærespris fra Kings & Queens, som anerkendelse for hans årelange bidrag. Her i juni 2023 tændte de et lys på scenen og viste en lille film med ham, mens hans sang blev spillet en sidste gang.

Fra at være en person, der blev peget fingre af og gjort grin med, blev Tove Hansen en legende. Alle kendte til Tove Hansen, selv ind i de heteroseksuelle kredse. Det var hans stille gemyt, der fangede folks opmærksomhed. Folk kiggede en ekstra gang, når han kom gående alene til Priden, hvor han trofast gik og vinkede som Dronning Margrethe. Dem, der ikke kendte ham, overså ham. Dem, der så ham for første gang, pegede måske og lo. Men dem, der kendte ham, vinkede tilbage og sagde: ”Det der er selveste Tove Hansen.”

”Det er så vildt,” sagde Tove engang til mig. ”Når jeg står på scenen, kan jeg bare mærke, at det er her, jeg hører til. Jeg føler mig i live. Og folk smiler og jubler til mig. Det er vidunderligt. Jeg kan slet ikke beskrive det jeg føler.”

Tove Hansen var i en kort periode med i mit Dennis Agerblad Band, men han trak sig ud igen med beskeden: ”Jeg vil stå på egne ben. Det skal være mit navn, der bliver sagt, når jeg går på scenen.” Og det har jeg stor respekt for. I årevis har det undret mig, hvordan en person, der har oplevet så meget modgang, formår at fastholde det samme positive budskab i sin dragoptræden.

Når Tove tog parykken af og blev Ove, var han en helt anden person. Han havde ingen familie og boede stadig i sit barndomshjem, som han overtog efter sin mors død. Han levede af offentlig bistand og fik aldrig nogen pension. Jobcenteret mente ikke, at han fejlede noget, og sendte ham konstant ud i forskellige jobs, kun for at se ham vende tilbage igen. ”Om 29 år kan jeg gå på folkepension. Jeg må bare holde ud,” sagde Ove til mig, og det knuste mit hjerte.

De gange, jeg forsøgte at bringe førtidspension på banen, afviste Ove det med ordene: ”Jeg er ikke syg nok.” Han havde sin stolthed og var meget autoritetstro. Jeg forstod, at det var hans optræden, der holdt ham oppe. Den energi, han fik fra et par minutter på scenen, kunne han leve på i månedsvis.

Tilbage i 2011 spurgte jeg Ove, om jeg måtte komme på besøg. ”Nej, for jeg er ved at forberede mig til Frøken Verden,” svarede han. ”Men det er først om flere måneder,” indvendte jeg. ”Mit hverdagstøjs-kostume hænger i soveværelset, mit strandtøjs-kostume hænger i gangen, og mit festtøjs-kostume hænger i stuen. Hver gang jeg går rundt i lejligheden, bliver jeg til en af de tre shows, og du passer ikke ind i det billede. Vi må ses et andet sted.” Ove opfandt sin egen måde at eksistere i denne verden på.

Tove Hansen – Frøken Verden 2013.
Foto: Poul Hermann

Tove Hansens sidste show fandt sted til sommerfesten i Bøssehuset i 2022, hvor han tændte et stearinlys for alle krigsofrene i Ukraine.

Tove vil blive husket som en dragkunstner, der formåede at berøre vores hjerter med sin ydmyghed og kærlighed til alle omkring ham. Vi vil savne den oprigtighed, han bragte til vores fællesskab.

Lad os mindes ham med smil og taknemmelighed for de øjeblikke, vi delte med ham, og lad os fortsætte med at sprede kærlighed i hans ånd.


Ove Max Hansen. Født: 30/12 1968. Død: Formodet i påsken 2023.

 Bisættelse af Ove Max Hansen ved præst Kristian Rydahl: Torsdag den 22. juni 2023, klokken 11:00. Frederiksholms Kirke, Louis Pios Gade 8, 2450 København SV. Alle er velkommen.

(T)oves aske vil blive nedsat på Bispebjerg Kirkegård i Fællesgraven.


Rust i fred, kære Ove & Tove Hansen. Sydhavnens lille rose.

Med kærligste hilsner
Dennis Agerblad

 

Se også: Ti år med Kings and Queens på Vestegnen

Se også: Bøssehuset (1973)