Når jeg bliver voksen, vil jeg have hiv
Når man er et lille barn, er det en skræmmende tanke at skulle have en kæreste. Men hvis man har hiv, er der ingen, som vil være kærester med én. Derfor ønsker det lille barn i AIDS-Fondets kampagne sig at få hiv.
AIDS-Fondet har på World AIDS Day d. 1. december lanceret en ny kampagne. Kampagnen bruger et lille barn til at sætte ord på de fordomme der er omkring hiv og AIDS i Danmark. Det mest ubehagelige ved sygdommen hiv er i dag ikke medicinen eller dødsfrygten. Det er den stigmatisering og afstandstagen, mange med hiv oplever, når de er åbne om deres sygdom.
Tal og viden om hiv i Danmark
– Antal smittede i Danmark: 6000
– Smittede som ikke ved det: omkring 500 af de 6000 smittede er ikke testet og ved derfor ikke, at de har hiv
– Hvert år bliver omkring 200 konstateret hiv-positive i Danmark. Antallet har ligget stabilt gennem en årrække
– Hiv er stadigvæk en livslang infektion – og stadig dødelig, hvis man ikke bliver behandlet.
– Hiv-behandlingen holder hiv-virus i skak og sikrer, at mennesker med hiv ikke længere er smitsomme.
– Mennesker der lever med hiv, og som er velbehandlede, kan få børn på helt almindelig facon uden at smitte hverken partner eller barnet.
Line Rasmussen, kampagnechef i AIDS-Fondet siger:
“Det er vigtigt, at skabe en bevidstgørelse i befolkningen om, at almindelig social kontakt med mennesker, der lever med hiv, ikke er farligt. Kampagnen initierer til en ligeværdig kontakt mellem danskere og mennesker, der lever med hiv. I sidste ende er formålet at mennesker med hiv ikke føler sig diskrimineret – og at mennesker der har udsat sig for risiko for hiv, tør lade sig teste med det samme under at skulle frygte de fordomme der klæber til sygdommen.”
Faktisk er hiv slet ikke så smitsom, som mange tror. Langt de fleste hiv-positive er velbehandlede, og så smitter de slet ikke. Det er der bred enighed om blandt læger og forskere.
Men mange danskere husker de skræmmende 80’ere hvor hiv var en ukontrolleret dræber. Sådan er det heldigvis ikke længere.
Men selvom den effektive medicinske behandling er en succes, så viser undersøgelser, at danskerne ofte bliver bange i mødet med mennesker med hiv. Frygt får os til at tage afstand, og det gør det svært at leve med hiv, hvis man ikke møder den omsorg, alle med en kronisk sygdom har behov for.
Læs også: Bill Gates donerer formue til forskning i hiv-vaccine
Se også: Hiv blandt børn i Danmark