SAMFUND

Michael Sinan: LGBT-organisationer svigtede

Mihael Sinan Aslanes.
Foto: Mikael Costa

Vi følger op på historien om Michael Sinan Aslanes, og de voldsomme reaktioner han har mødt, siden han som den første åbne muslim deltog i Mr. Gay World i 2013.

Læs om hvordan han er skuffet over mange muslimers reaktioner, og manglende opbakning fra danske LGBT-organisationer.

I gårsdagens artikel fortalte Michael Sinan Aslanes om de voldsomme og ekstremt hadefulde kommentarer og reaktioner, som han og hans mand har modtaget, siden han offentligt stod frem som homoseksuel muslim. Ikke kun som hadefulde kommentarer på Facebook, men også som hærværk på deres bil og i for af dødstrusler.

Vi har spurgt Michael Sinan Aslanes, om de voldsomme reaktioner fortsætter, eller om de er gået i sig selv igen?

Skuffet over andre muslimer

”De homofobiske, såvel som islamofobiske, beskeder fortsætter. Dog daler det i sammenhæng med, at folk glemmer de artikler eller medier, som jeg har deltaget i. Det er måske meget godt, for min familie har det svært ved, at jeg står frem”, fortæller Michael Sinan Aslanes.

Det er tydeligt på Politikens Facebookside, at de fleste reaktioner der kom fra minoritetsetniske personer er negative. Bedømt ud fra navnene har mange mellemøstlig baggrund, og vi formoder, at de fleste af dem bekender sig til islam.

Hvordan har du det som muslim med det?

”Jeg bliver sur, skuffet og frustreret da jeg ved hvor dobbeltmoralske mange af dem selv er. De råber på tolerance og respekt, men vil ikke selv give den til folk, der er anderledes, eller tænker anderledes end dem selv. I øvrigt kan man tit ud fra deres Facebookbilleder se, at de ikke virker særlig religiøse. Heller ikke i deres retorik. Mange af dem beder ikke engang, men har travlt med at rakke ned på andre, for netop at kompensere for, at de ikke selv er perfekte muslimer.”

Du skriver i dit indlæg, som vi bragte i går, at det positive resultat af at være åben omkring din muslimske identitet er, at den har fået dig accepteret, og inkluderet i mange muslimske samfund.

Kan du uddybe det?

”For at der ikke kun skal være fokus på muslimer eller ekstremistiske muslimer, som står for den homofobiske del, er det utrolig vigtigt for mig, at få frem at jeg rent faktisk har et stort muslimsk netværk. De støtter mig både aktivt og passivt. Med passivt mener jeg, at de ikke offentligt tør like mine opslag eller artikler, af frygt for hvad deres familie kan udsættes for.”

Ingen støtte fra danske LGBT-organisationer

Michael Sinan Aslanes udtrykker skuffelse over ikke at have fået støtte fra de danske LGBT-organisationer.

Vi har spurgt ham hvilke organisationer han mener, og hvilken støtte han havde forventet:

”Jeg er skuffet over, at hverken LGBT Danmark, Copenhagen Pride eller Sabaah værdsætter min synlighed i moskéerne, og i de muslimske miljøer hvor jeg repræsenterer en muslimsk homoseksuel, og dermed også det at være homoseksuel på en anden måde. Jeg forventede at LGBT Danmark og Sabaah ville invitere mig til en af deres mange debatter, da der har været rig lejlighed til det. Og jeg har forventet en værdsættelse for at skabe broer imellem muslimer og homoseksuelle i Danmark, og at de havde meldt en holdning ud omkring min situation. Som muslimsk LGBT’er forventer de vel omvendt også, at jeg ikke kun støtter muslimske LGBT’ere.

Men ifølge Michael Sinan Aslanes er det ikke kun LGBT-organisationerne der har svigtet:

”Jeg er blevet udsat for ekstrem islamofobi og chikane fra andre homoseksuelle. Både frafaldne muslimer og etniske danskere. Jeg er blevet beskyldt for blot at promovere mig selv for opmærksomhedens skyld, men jeg har altså været muslim siden jeg var 10 år.”

”Jeg er af en homoseksuel blevet bedt om at tage hjem til ”Muslimland”, fordi der ikke er plads til ”min slags”. En anden homoseksuel har hængt mig ud for at være en latterlig IS-sympatisør, som går ind for streng sharia-lovgivning, og som ikke stemmer til valg, fordi det er forbudt ifølge islam.”