Dansk HOMO-HistorieSAMFUND

Flere regnbueforældre kan dele forældreorlov

Ligestillings- og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ved regeringens WorldPride-reception.
Foto: Thomas R. Kristensen

Op til fire personer får fremover mulighed for at dele forældreorloven imellem sig.

Regnbuefamilier skal have bedre mulighed for at dele deres forældreorlov, så det passer til deres familie.

Udmeldingen kommer fra ligestillings- og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og regeringens støttepartier, SF, Radikale og Enhedslisten.

”Danmark har allerede har gennemført en lang række vigtige love, og vi er kommet meget langt med at sikre lige muligheder og rettigheder for homo- og biseksuelle, transkønnede og intersexpersoner. Men det er vigtigt at sige til os selv her i Danmark, at vi ikke skal stoppe her. Vi vil fortsætte med at forbedre LGBTI-personers retsstilling,” sagde Peter Hummelgaard ved en pride-reception den 19. august.

”I det seneste år har vi præsenteret ti nye lovgivningsinitiativer. Og i denne uge har vi meldt ud, at vi vil give retlige forældre mulighed for at dele deres forældreorlov med ikke-retlige forældre i en regnbuefamilie. Op til fire forældre får mulighed for at dele forældreorloven imellem sig,” sagde ligestillings- og beskæftigelsesministeren.

”Det er ikke bare godt for alle forældrene i familien. Vi er også overbevist om, at det er i barnets bedste interesse.”

 

Glæde og skepsis i LGBT+ Danmark

Initiativet for regnbuefamilierne blev også omtalt i dagbladet Information den 18. august.

Her præsenterede Peter Hummelgaard (S), Astrid Carøe (SF), Samira Nawa (Rad.) og Victoria Velasquez (EL) forslaget i et debatindlæg.

Læs også: Regnbuefamilier skal have bedre mulighed for at dele deres forældreorlov, så det passer til lige netop deres situation

Avisen tog også temaet op i en artikel, hvor Susanne Branner Jespersen fra LGBT+ Danmark udtrykte glæde over forslaget:

”Det er jo en historisk melding at give barselsrettigheder til mere end to forældre, og det er en historisk anerkendelse af regnbuefamiliers forhold. Så vi er meget glade. Det her vil jo give mange regnbuefamilier mulighed for at give deres barn en bedre start på livet,” sagde Susanne Branner Jespersen til Information.

Alligevel er LGBT+ Danmark ikke helt tilfredse.

”Forslaget er ikke nok til at løse regnbuefamiliernes problemer. Det er en symptombehandling på de problemer, vi ser i børneloven. Det betyder jo, at der er forældre i regnbuefamilier, som ikke kan tage deres børn til lægen, som ikke kan få adgang til offentlige registre, og som, i tilfældet af at en forælder dør, står uden rettigheder til det barn, som man rent faktisk er forælder for,” lyder det fra Susanne Branner Jespersen.

Læs også: Regeringens forslag til regnbuefamilier: Fire forældre skal kunne tage barselsorlov

De forbedrede muligheder for at dele forældreorlov skal først vedtages af Folketinget, før det bliver en realitet. Men sammen med sine støttepartier har regeringen et klart flertal til at gennemføre det.