SAMFUND

Mexico City – super LGBT+friendly hovedstad

Mexico City er yderst gay-fiendly.
Foto Klaus Koenig

O&A rejser: Mexico, Mexico, Mexico. Hvis man ikke har været i Mexico City, er det bare et spørgsmål om at spare sammen –  for det er en fed by at være homo i. Landet har nu i otte måneder haft en lov, der legaliserer registreret partnerskab, og det har bragt et sandt boom til den almindelige accept. I hvert fald i hovedstaden.

I den mexicanske hovedstad Mexico City ser man hver dag to af samme køn gå hånd-i-hånd ned ad gaden. Om aftenen sidder fyrene og kysser på parkernes bænke, og kvinderne går på bar med hinanden under armen. Og ingen løfter et øjenbryn.

Mange seværdigheder

Den mexicanske kultur er gammel og lever i bedste velgående i det meste af landet. Aztekerne, mayaerne og en lang række andre folkeslag har lagt grundstenene til en unik kultur, der adskiller sig fra fx inkaerne i Sydamerika. På byens større pladser kan man se optræden med medicinmænd i originale klædedragter eller deltage i en traditionel dans fra en af landets egne. Det er livligt og smukt. Hvis man vil se nærmere på landets historie, kan – blandt mange museer – især anbefales det antropologiske museum.

Foto: Klaus Koenig

En kulinarisk oplevelse

Mexico City er en moderne by med et væld af restauranter, barer og cafeer. Under et ophold i byen behøver man således ikke at undvære sin cafe latte med croissant eller en god omgang sushi. Men de største oplevelser finder man i gadekøkkenerne, hvor man kan finde tacos til ti kroner med guacamole, ost, tortilla og koriander eller prøve en ’pozole’, der er en suppe med et bredt valg af fyld. Hvis man er lidt mere udforskende, kan man afprøve tacos med kalvemule, fårehjerne, eller kød fra sidebenene (’costilla’). Især de to sidste kan anbefales. Er man en rigtig dansker med kærlighed til flæskesvær, finder man næppe et land, der i samme grad kan tilfredsstille ens appetit. Her er flæskesværene nemlig så store som hovedpuder! Man kan også få dem serveret i en grøn sovs, der giver en fyldig smag, om end det måske ikke lige opfylder ens ønsker om et næringsrigtigt måltid.

Pyramider og palmer

Landet er begunstiget med både en stillehavskyst og en caribiske kyst, der har masser af tilbud i form af palmestrande og barer. Især Puerto Vallarta ved Stillehavet er et populært rejsemål blandt regnbuefolkene og har både homo-strand og et rigt natteliv. Man kan også tage på udflugter til nogle af landets arkæologiske seværdigheder med blandt andet trappepyramider og templer med grufulde historier om menneskeofringer.

Mexicansk kunst i mange afskygninger.
Foto: Klaus Koenig

De visuelle indtryk i Mexico er præget af en usædvanlig skarp pallette af stærke farver, som virker helt unik – men pas på med souvenir-købene; farverne lyser meget mere op i den grådanske hverdag, så det kan anbefales at vælge noget lidt mere afdæmpet. Og på de mange (overdækkede) markeder er der nok at vælge imellem – til gode priser.

En by for unge

Mexico City var oprindeligt en ø ude i en sø og blev forbundet til fastlandet via en række broer, der kunne overvåges og kontrolleres for uvelkomne fremmede. I dag huser byen knap 10 millioner mennesker og er meget venligt stemt over for besøgende. Loven om registreret partnerskab har medført en massiv tilflytning til de store byer. Selvfølgelig mest til hovedstaden. Og de bliver ikke skuffede. Byen rummer et væld af gå-ud steder for især de unge. I den gamle bydel, Centro, er der en hel gade (’Republica de Cuba’) med homo-steder, især diskoteker. Der findes også et undergrundsmiljø. Men da skal man have fat i en lokal og komme med i en WhatsApp gruppe, for at kende tid og sted.

Grand Hotel i centrum er et besøg værd. Foto: Klaus Koenig

Macho-kultur

Som i de fleste latinamerikanske lande hersker der en meget grundfæstet macho-kultur i Mexico. Derfor er det svært for den modne del af homoerne at springe ud. Være lige så åbne, som de unge. Som i andre lande er der penge i de unge. Det oprindelige gay-kvarter er kendt som Zona Rosa. Det kan genkendes på de regnbuefarvede fodgængerovergange. Men området er blevet så populært, at de heteroseksuelle næsten har overtaget det hele. Kvarteret har dog stadig to områder med homo-barer, og et af dem huser en ægte mexicansk cowboy-bar (’vaqueros’), hvor macho-kulturen har fået sit lille Brokeback Mountain off-spin.

Foto: Klaus Koenig

Mexico City kan besøges året rundt. Det er hverken for koldt eller for varmt, selv om det i sommerhalvåret regner hver eftermiddag. Og så det er sjovt at være dansker i Mexico City – bare tjek på din Grinder…

Læs også: Next stop Atlanta – sydens homo-mekka