ANMELDELSER

Med øje for storhed og stilhed

“Skyggens vandring” indeholder fotografier af den kendte danske fotograf Per Bak Jensen. Billedet hedder “Bjergtaget”.

Den danske fotograf Per Bak Jensens seneste udgivelse ” Skyggens vandring” er stilsikker, men til tider lidt forudsigelig

Som fotografiets grand old man er Per Bak Jensen et velbeskrevet blad. Gennem en lang karriere har han beriget os med sit syn på fotoets mangfoldighed og fået mange roser og priser for sit arbejde. Nu har Strandberg Publishing udgivet en ny bog med hans værker, tilsat korte tekster.

Den rene natur

’Skyggens vandring’ har fokus på naturen med dens utallige facetter; til tider imponerende, andre gange nærmest asketisk. Monumentale klipper og voldsomt vand blander sig med beskedne skygger og nænsomme farver. Hans kunst ligger ikke i det overraskende eller geniale; i stedet viser han os verden gennem sin egen optik: Det professionelle øje.

Tekster og tanker

De af kunstneren tilføjede tekster er af lidt svingende karakter og synes ikke rigtig at give yderligere værdi til billederne. Et eksempel er følgende tekst med titlen ’Mørket’:

Mine naboer er gamle grantræer

om aftenen forvandler de sig til sorte silhuetter

To ravne flyver over huset

Det bliver en kold nat i skoven

Det havde været at foretrække at lade billederne stå alene – end ikke titlerne forøger den kunstneriske værdi, for enkelthed er et af Bak Jensens adelsmærker. Han ønsker, at vi skal høre naturen tale tilbage til os, og det gør den bedre uden det trykte ord.

“Mærket” – Foto: Per Bak Jensen

En indre ro

Når man bladrer gennem bogens 132 sider med fotografier fra hele verden, kan man langsomt mærke et behageligt, meditativt velvære forplante sig i kroppen. Måske dette er, hvad kunstneren mener med, at naturen taler tilbage til os. Imidlertid får roen dog lidt for meget plads til slut med et gammelt, rodfyldt træ, efterfulgt af et timeglas og derpå hele 9 billeder af havets overflade i forskellige belysninger. De sidste kunne med fordel være helt udeladt af bogen. Også selv om det nok skal fortolkes som en kunstners tøvende farvel.

Fans af Per Bak Jensen vil ikke blive skuffet over Skyggens vandring, men den vil heller ikke imponere folk med en appetit på det udfordrende foto.

Titel: Skyggens vandring, 132 sider.

Forfatter: Per Bak Jensen.

Forlag: Strandberg Publishing. Papir: 170G Galerie Art Volume, 4-farvet.

 

“Skyggens vandring” kan du finde her.

Læs også: Den Falske Marquis – nu som e- og lydbog