KULTUR

Den Falske Marquis – nu som e- og lydbog

Sidste efterår omtalte vi Jean-Lorentz Lafontaines bog Marquitomanen – en lystløgners bekendelser. Biografien er kommet igennem nåleøjet og har fået bibliotekernes professionelle vurdering, DBC.

I Lektørudtagelsen skrives blandt andet: “På trods af flere sproglige ujævnheder er det en underholdende biografi… Anbefales indkøbt til alle biblioteker…”

De omtalte sproglige ujævnheder er dog bevidste redaktionelle valg, siger Jean-Lorentz Lafontaine. Dels for at forbinde til de citerede originale breve og avisartikler og dels i nutidens marquis’ eget talesprog.

Som læser kan man undrende sidde med spørgsmålet: Har man har fået hele sandheden, når man har læst biografien? Svaret er nok et nyt spørgsmål: Om man nogensinde får den ultimative sandhed fra en mytoman?

”Som forfatteren til værket er jeg ret begejstret for at få lov til at skrive om manden bag facaden – og ikke kun om den glorificerede forbryder, der så tit er blevet beskrevet. Bogen indeholder en detaljeret beskrivelse af den store bedragerisag fra 1963 og historien om, hvordan Marquistitlen ikke som påstået var købt af Vatikanstaten, men derimod opfundet af drilske venner i baglokalet hos det daværende antikvariat Kulturcentralen på Hauser Plads i København. Et fakta der er fundet i de båndlagte politirapporter fra Rigsarkivet,” siger Jean-Lorentz Lafontaine til Out&About.

”Disse rapporter viser også, at den tit omtalte påstand om, at Marcel de Sade inden arrestationen skulle have været en celebrity, der snød det bedre borgerskab som marquis i 60’erne, hører fantasien til. Men fra anholdelsesdatoen var han landskendt som Den Falske Marquis. Og hans diagnoser som psykopat og mytoman drev spillet videre til den figur, vi kender i dag.”

”Bogen gennemgår, hvordan han har manipuleret sig igennem livet. Blandt andet med det omformulerede kongebrev fra Kong Christian X og udklippet fra et dameblad, der som bevis på ungdommens forhold blev fremvist som kærestebrev fra den franske skuespiller Jean Marais. Man forledes til stille spørgsmålet: Hvorfor? Dertil er svarene nok mange, men nogle af disse er for at behage, fornøje, samt for at få status i livet,” siger Jean-Lorentz Lafontaine.

 

Lyd og e-bog

Marquitomanen – En lystløgners bekendelser er nu også udkommet som e- og lydbog. På grund af corona blev processen forsinket, men speakeren Gorm Bull har nu færdiggjort indtalingen af lydbogen.

Samtidig har grafikeren lagt sidste hånd på e-bogen, hvor man også kan se Bjørn Ignatius Øckenholts mange collager, der pirrer fantasien og fremhæver Marcel de Sades til tider skævvredne, men fantasifulde og fantastiske verdensbillede.

 

Se: Video

 

Den fysiske udgave af Marquitomanen – En lystløgners bekendelser er allerede på biblioteker over hele landet, og lyd- og e-bog er netop udkommet på flere portaler.

Se også: Marquitomanen – En lyst løgners bekendelser

Du kan bl.a. købe bogen her.