KULTUR

Lever Ukraine op til ”Celebrate Diversity”?

Amnesty International Ukraine til pride i Kijev i 2016.

Ukraine hylder mangfoldigheden i det officielle slogan til Eurovision. Men virkeligheden ligger langt fra det flotte slogan.

‘Celebrate Diversity’ er det officielle slogan for årets Eurovision Song Contest, der finder sted i Ukraines hovedstad, Kijev. Et fint og vigtigt slogan. Men er det tomme ord? Forholdene for homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede i Ukraine er nemlig langt fra til at juble over.

Stort set ingen beskyttelse

I ILGA-Europes opgørelse over forholdene for LGBT’ere i 49 europæiske lande, ligger Ukraine helt nede på en 44. plads.

”Bortset fra arbejdsmarkedet, har Ukraine stort set ingen beskyttelse imod diskrimination. Og selv loven, der forbyder at diskriminere LGBT’ere på arbejdsmarkedet, overvejer en komité i det ukrainske parlament at fjerne,” siger Nanna Moe, kommunikationsmedarbejder i ILGA-Europe.

I Europa er det kun Monaco, Tyrkiet, Armenien, Rusland og den absolutte bundskraber, Aserbajdsjan, som har dårligere forhold for LGBT’ere ifølge ILGA-Europes opgørelse.

”Vi får rapporter om mange tilfælde af diskrimination af LGBT’ere i den ukrainske dagligdag, især på boligmarkedet og blandt forretningsdrivende. Det gælder ikke kun i provinsen, men også i hovedstaden Kijev,” fortæller Nanna Moe.

”På et område er det dog gået fremad: De senere år har de ukrainske transaktivister fået flere forbedringer igennem. Tidligere skulle transkønnede indlægges i over en måned på en psykiatrisk afdeling for at komme videre i processen mod juridisk kønsskifte. Det krav er nu afskaffet. Og i 2017 er der håb om, at transkønnede i Ukraine slipper blandt andet for kravet om tvangssterilisering for at kunne få et juridisk kønsskifte.”

Fans og fastboende

De tusinder af tilrejsende Eurovisionfans, hvoraf en meget stor del er bøsser, behøver næppe frygte det store som turister i Ukraine – hvis de altså kan holde fjerboaer og helikopterhåndled lidt diskrete, indtil de når frem til Eurovisionfesterne.

”Jeg var selv med til Eurovision i Aserbajdsjan, og personligt er jeg slet ikke bange for at rejse til Eurovision i Ukraine. Men det er klart, at man i sådanne lande tager sine forholdsregler, når man bevæger sig rundt i det åbne byliv,” siger Johann Sørensen, der er formand for den danske fanklub, MelodiGrandPrixFans.dk.

Når Eurovision-fansene forlader Ukraine efter finalen den 13. maj, melder hverdagen sig igen for de ukrainske LGBT’ere. Og selv om magthaverne kan virke fodslæbende eller decideret modvillige til at gøre noget for at forbedre situationen for landets regnbuebefolkning, er truslen langt værre fra hadefulde grupper på den yderste højrefløj.
Gennem de seneste år har ILGA-Europe registreret adskillige grove voldsovergreb mod LGBT-miljøer i Ukraine. Heriblandt bombeeksplosion, brandstiftelse og flere røgbombeangreb.

Støtte fra præsidenten

Et lille lyspunkt i ILGA-Europes opgørelse over situationen i Ukraine er, at præsident Petro Poroshenko ved en pressekonference dagen før Kijevs Equality March i 2015 understregede, at forsamlingsfriheden også gælder LGBT’ere:

”Jeg deltager ikke selv, men jeg kan ikke se nogen grund til at forhindre denne parade, for det er en forfatningsmæssig ret for enhver borger i Ukraine,” sagte præsidenten.

To parlamentsmedlemmer fra hans parti gik med i paraden, som en stor politistyrke beskyttede imod hadefulde moddemonstranter. Fem politifolk blev såret i kampene med de hadefulde moddemonstranter i 2015. Men året efter var omkring 6.000 politifolk til stede for at beskytte 2.000 deltagere i pride-paraden i Kijev, som forløb mere fredeligt end i 2015.

”Det er virkelig banebrydende i vores del af verden, at politiet giver en så god beskyttelse af deltagerne en LGBT-pride, og at vi har fået lov til at afholde paraden i den centrale del af byen,” siger lederen af Amnesty International Ukraine, Oksana Pokalchuk.

Måske er der også håb for fremtiden i Ukraine; selv om sloganet Celebrate Diversity kan virke noget virkelighedsfjernt, når man tænker på forholdene for LGBT’ere i Ukraine.

”Man kan da i hvert fald sige, at Ukraine nu får alle tiders chance for at vise, at de rent faktisk mener noget med det flotte slogan,” siger fanklubformand Johann Sørensen.

Danmark støtter

I Ukraine er omkring en procent af befolkningen smittet med hiv. Fra Danmark støtter AIDS-Fondet to forskellige hiv-projekter i Ukraine; et for transkønnede og et for sexarbejdere.

Projektet for transkønnede udføres af Gay Alliance Ukraine, den største ukrainske LGBT-organisation, som har bedt AIDS-Fondet om støtte specifikt til transkønnede.

”Projektet er hiv-forebyggende, men hiv og rettigheder hænger sammen: Når transkønnede ikke har samme adgang til sundhedsydelser, fordi de bliver diskriminerede, gør det, at hiv spreder sig  lettere i denne gruppe,” forklarer projektleder Aske Helweg Krarup fra AIDS-Fondet.

Projektet for sexarbejdere støtter AIDS-Fondet gennem den ukrainske sexarbejderorganisation Legalife. Støtten går blandt andet til at styrke sexarbejdernes viden om hiv-test og kondomer, så de bedre kan stå imod presset fra kunder, som presser på for at få sex uden kondom.

AIDS-Fondet støtter de to projekter i Ukraine med penge fra CISU, som er en del af den danske udviklingsbistand. Og behovet for hjælp er stort.

”Østeuropa har den hurtigst voksende hiv-epidemi i verden,” understreger Aske Helweg Krarup fra AIDS-Fondet.

”I Ukraine er epidemien koncentreret i specifikke grupper som mænd, der har sex med mænd, transkønnede og sexarbejdere. Blandt sexarbejdere er andelen af hiv-smittede helt oppe på 11 procent.”

 

Læs også: Udenrigsministeriet advarer: Pas på i Ukraine

Se også: Udenrigsministeriet advarer homoseksuelle: Pas på under Grand Prix i Ukraine