Udenrigsministeriet advarer: Pas på i Ukraine

Årets Eurovision finder sted den ukrainske hovedstad Kiev, der ikke ligefrem kan kaldes et paradis for seksuelle minoriteter.

Det danske udenrigsministerium advarer i en særlig rejsevejledning homoseksuelle danskere om forholdene i den ukrainske hovedstad Kiev.

De første prøver på årets Eurovision Song Contest begynder i dag, og tusindvis af fans og pressefolk fra hele verden vil de kommende uger indtage Kiev.

Mange af de tilrejsende vil være homoseksuelle mænd, og de bør være opmærksomme under deres ophold i den ukrainske hovedstad. Det fremgår af Udenrigsministeriets særlige rejsevejledning i anledning af Eurovision og af en sikkerhedsfolder, der er lavet specielt til den danske delegation.

”Diskriminering på baggrund af seksuel orientering og kønsidentitet er et problem i Ukraine, og medlemmer af LGBT-samfundet er udsat for chikane, trusler og vold. Vi råder derfor til, at man begrænser fysiske kærtegn i offentligheden”, skriver udenrigsministeriet i vejledningen.

Når der afholdes store begivenheder i udlandet supplerer Udenrigsministeriet de almindelige rejsevejledninger. Det skete for eksempel også ved OL i Brasilien sidste år.

Skamfuldt og sygeligt

Homomiljøet i Kiev vokser i disse år, og der findes homovenlige klubber og barer. Men i den brede befolkning er homoseksualitet ikke velset.

Det fortæller DR’s Ukraine-korrespondent Matilde Kimer i dag til DR.

”Ukraine er, hvor Danmark var for 30-40 år siden, når det kommer til synet på homoseksualitet. Af den brede befolkning bliver det betragtet som noget skamfuldt og som noget lidt sygeligt”, siger Matilde Kimer og fortsætter:

”Mange vil føle sig provokeret af at se to mænd holde i hånd. Og at se to mænd kysse vil svare til, at man herhjemme går rundt med dilleren hængende ud – det vil blive opfattet som enormt provokerende og som om, man bevidst er ude på at genere folk.”

De to semifinaler afholdes tirsdag den 9. og torsdag den 11. maj, mens den store finale sendes lørdag den 13. maj.

Out & About med fokus på Eurovision

Out & Abouts dedikerede Grand Prix-skribent Frank Holm lander søndag i Kiev, og dækker årets Eurovision intensivt. Vanen tro vil han finde de gode historier, og sende dem hjem til os.

I den maj-nummeret af Out & Abouts trykte magasin har vi fokus på årets Eurovision. Vi kaster blandt andet et kritisk blik på forholdende for LGBT’ere i Ukraine, med udgangspunkt i årets slogan “Celebrate Diversity”. Underbygges det flotte slogan af de aktuelle forhold i landet, eller er det tomme ord?

Out & About sætter fokus på Eurovision 2017 i maj-udgaven.
Foto: Out & About maj 2017 / screendump