KULTUR

Lars Henriksen står ved sin kritik af Søren Østergaard

Lars Henriksen, forperson for Copenhagen Pride. Foto: Bert Svalebølle

Lars Henriksen, som blandt andet er forperson for Copenhagen Pride, bryder sig ikke om, at skuespilleren Søren Østergaard i en af hans kendte karakterer Smaddermanden gør grin med bøsser og som Lars Henriksen forbinder med noget negativt og kalder for hverdagshomofobi.

En sag, som vi her på Out & About var det første homo-medie, der rejste. Og som nu er blevet en større mediesag, og som Lars Henriksen har skullet forklare sig for i flere dagblade.

Efter sigende skulle Søren Østergaard have fjernet reklamerne på Facebook, hvor Smaddermanden ifølge Lars Henrik er med til at omtale homoseksuelle på en negativ måde. Out & About har skrevet til Søren Østergaard for at få en kommentar fra ham, men han er ikke vendt tilbage.

Holdningerne til Lars Henriksen kritik af Søren Østergaard og hans elskede figur Smaddermanden er meget delte.

Men det får ikke Lars Henriksen til at holde tilbage og på sin facebook-væg skriver han blandt andet:

“Jeg har ikke bedt om at ytringsfriheden indskrænkes eller at der indføres censur af nogen art. Jeg har alene appelleret til at enhver af os, administrerer den ytringsfrihed, vi gudskelov har, med omtanke, og at ingen af os bevidst eller med intention bruger den til at nedgøre eller latterliggøre andre – og særligt i denne sammenhæng, minoriteter og udsatte grupper. Ytringsfrihed er ikke ytringspligt. Og skal vi fungere som samfund og fællesskab, bør dette ske med et niveau af omtanke og respekt.

 

Som mit sidste ord i debatten vil jeg sige:

Jeg arbejder for en verden, hvor enhver kan leve og elske frit og i tryghed. Det betyder for mig også, at jeg, hvis jeg skal opnå dette, er nødt til at sige fra over for hverdagshomofobi og transfobi. Det betyder også, at jeg fortsætter med at gøre opmærksom på, hvad jeg opfatter som nedladende, nedbrydende sprog om andre og at kæmpe for, at vi ikke, som LGBTI+ personer, skal opleve at sidde i en stor forsamling, som ler hjerteligt af en latterliggørende fremstilling af os, uden at nogen opponerer. Hvis vi finder os i det, er vi med til at legitimere en nedladende, latterliggørende og stigmatiserende anvendelse af ord som homo, svans, lebbe, bøsse, trans osv.

Jeg tror på, at når jeg siger fra, så medvirker jeg til, på sigt, at skabe et tryggere og mere inkluderende miljø for nye unge at vokse op i, og at jeg imødegår noget af den utryghed, vi er mange, som er vokset op med, ved at høre os selv omtalt negativt eller som noget uønsket – ofte længe inden, vi selv havde modet og selvværdet til at stå ved os selv.”