SAMFUND

Pas på falske profiler på Hornet og Grindr

Egor havde både profil på Hornet og Grindr, og selv om det tydede på at være samme person, så er foto ikke af den samme person. Det kan altså være et foto, der er stjålet fra andre profiler. Foto: Skærmdump fra Hornet og Grindr.

Out & Abouts redaktion er den senere tid blevet kontaktet af flere læsere, som har bedt os advare brugerne af Hornet og Grindr om russiske profiler, som kun har til formål at svindle for at få penge.

Jeg oprettet derfor en fiktiv profil på de to apps for at afprøve påstandene og blev hurtigt kontaktet af ”Egor” på begge apps. Selv om jeg ikke have foto eller profiltekst ud over alder, højde og vægt, så var den første kontakt på Hornet: ”Hey, I liked your photo. What’s your name?” og på Grindr ”Hey, I liked your profil. What’s your name?”

Efter at have skrevet sammen på appsene bad ”Egor” om at få min mail, da det var nemmere at kommunikere på mail end på appen.

Det gjorde jeg så på Hornet-profilen, og det var starten på 10 dage med daglige mail, hvor ”Egor” skrev, at han var forelsket og ikke kunne leve uden mig. Hans mails var fyldt med komplimenter, som om vi havde kendt hinanden i længere tid.

Når jeg svarede tilbage, så stillede jeg personlige spørgsmål til ”Egor” om, hvad han havde af erfaring med mænd, om han havde været sammen med en mand før, og hvordan forholdene var for LGBT-personer i Rusland osv. Men når jeg fik mail næste dag, så skrev han, at han havde læst min mail grundig og var glad for, at jeg hjalp ham med at komme videre, og fortalte, at han have drømt, at han var sammen med mig. Men ingen svar på de spørgsmål jeg stillede.

Det var det samme dag efter dag, indtil han bad om, at vi fortsatte ’samtalen’ på WhatsApp. Jeg skrev at jeg ikke have WhatsApp, og dette kommentere han ikke, men fortsatte skriverierne på mail.

På dag 10 kom så den forventede mail om, at han gerne ville komme og besøge mig i Danmark og være sammen med mig, sin højt elskede, i sin ferie. Men da det ville tage ham et halvt år at spare op til alle de udgifter, der var, så skulle jeg hjælpe ham økonomisk.

Han skulle have visum, hvilket ville tage 7-10 dage og kostede 120 euro. Registrering af pas ville tage 10 dage og kostede 80 euro. Sundhedsforsikring ville tage fem dage og kostede 100 euro. Til slut var der flybilletten, som kostede 250 euro retur. I alt skulle jeg hjælpe ham med 550 euro.

Jeg skrev tilbage, at jeg var journalist og bare havde ventet på, at han bad om penge. Jeg skrev, at han var kriminel og kun var ude på at udnytte mig og andre økonomisk.

Han svarede tilbage, at jeg havde fornærmet ham. Og at han havde grædt hele natten, fordi han elskede mig at hele sit hjerte og drømt om vores møde og vore dage sammen.

Efterfølgende har han skrevet to gange. Første gang: ”Honey, give me your Whatsapp (som jeg ellers to gange tidligere have skrevet jeg ikke havde). Jeg spurgte nu, hvad han ville med min WhatsApp, og hertil svarede han tilbage: ”I want to hear you voice, I miss you”.

Jeg lukkede herefter profiler og mail, da det tydede på, at han ville blive ved med at forsøge at få penge ud af mig.

Der er altså god grund til at være på vagt. Samtidig er det vigtigt at understrege, at alle russere ikke er kriminelle. Men når man mødes i cyperspace, hvor alle kan være den, de nu vil være, så er der en risiko.

Jeg mødte en ung russer på Masken i starten af august, og han virker reel nok. Vi skriver sammen, men det er mere om personlige ting, da han har store problemer med at være bøsse i Moskva og mangler en, han kan betro sig til om sin seksualitet. Han har aldrig bedt om penge, så jeg tror, han er reel nok.